sobota 2. března 2013

Skóruj! (2007) - 20 %


Skóruj! (Balls of Fury, 2007)
Těch filmů o ping pongu zase tolik není a já si vzpomínám akorát na ping pongovou etapu "Forresta Gumpa" na jeho cestě životem. Víc těch skutečně významných ping pongových momentů si nedokážu vybavit. Film "Skóruj!" k nim také bohužel - nebo bohudík - patřit nebude. Jedná se o klasickou americkou komedii se špatným vkusem, navíc s hercem v hlavní roli, který je - alespoň mně - od pohledu protivný a nikdy mu nemůžu fandit. Takový prototyp nesympatického hňupa, který se snaží být jako Jack Black, ale i ta trocha herectví mu chybí.
Snímek "Skóruj" vypráví příběh o Randym Daytonovi, což byl nadějný talent, možná nejlepší hráč na světě, který ale doplatil na to, že jeho otec (mimochodem Robert Patrick, kterého teď vidím velmi často, např. "Ganster Squad - Lovci mafie" nebo "Jayne Mansfield's Car") si vsadil. Celá jeho kariéra jde do háje, tatík umírá a my se posouváme o devatenáct let dál, abychom zjistili, že Randy je loser, který se snaží uživit v kabaretní show. Naštěstí mu osud přeje a nepřeje zároveň. Ze show je vyhozen, ale objevuje se člověk, který ho má zase přivést ke skutečnému ping pongu, k zápasům. Má se konat obrovský turnaj, kde budou ti skutečně nejlepší a Randy by se tam měl dostat jako špión, který má odhalit vraha otce, tajemného Fenga.
Příběh stojí na jednoduché zápletce, která nám předvádí postavy, s nimiž se skutečně jen velmi těžko dostáváme do nějakého kontaktu. Osobně jsem doufal, že Randy někde záhy zmizí a celý film ho neuvidíme. On udělal naprostý opak a z žádné scény v podstatě nesleze. Pro jistotu si střihne i romantikou linii, která je uvěřitelná jako to, že by předávání Český lvů mělo mít nějakou úroveň - ano, k tomu se ještě vrátím. Člověk pak u filmu - opět se vracím k recenzi na "Skóruj!" - doufá, že se objeví něco, co ho rozptýlí, co ho zaujme. To se tak trochu i děje, protože na scénu po nějaké době přichází Christopher Walken v opravdu krásně úchylné roli. A to je až do konce filmu všechno. Potěší přítomnost krásné Aishi Tyler, která je známá ze seriálu "Přátelé", ale to je tak nějak všechno.
Samozřejmě, že komedie jako "Skóruj!" musí končit dobře. Od těchto komedií se to prostě očekává. A že těch sportovních komedií není úplně málo. Mám je docela rád (například "Vybíjená", "Ledově ostří" nebo "Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec"), ale někdy už je prostě toho všeho moc a humor se mění akorát v trapnost, což se mi stalo i s filmem "Boží zápasník". Tyhle filmy prostě nepřicházejí s ničím novým, nehrají si na nic nového a nám dávají pocit, že už to ani nikdy lepší nebude. Snad se pletu a zase někdy nějaká sportovní komedie pobaví. Když říkám pobaví, tak myslím opravdu rozesměje.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět špatnou sportovní komedii.
Hodnocení: 20 % za Christophera Walkena a konečně nějaký film o ping pongu, i když tak blbý


Žádné komentáře:

Okomentovat