pondělí 4. března 2013

Hledá se Nemo (2003) - 95 %


Hledá se Nemo (Finding Nemo, 2003)
Do kin se nám dostala 3D verze snímku "Hledá se Nemo", a tak myslím, že stojí za to si tenhle animák, který zase trochu posunul filmovou animaci a vlastně i příběhy v animovaných filmech na další úroveň, připomenout. Studio Pixar na nás s filmem "Hledá se Nemo" vyrukovalo již v roce 2003, ale těch deset let na něm zase tak znát není. Ta animace byla již tenkrát promakaná a asi těžko budete hledat film s větším počtem bublinek.
Ale ne, "Hledá se Nemo" není jen o tom, jak skvělá je jeho animace. Pixar je s animací už tak daleko, že si klidně může dovolit animovaný film s lidskými postavami a také to bude vypadat dobře - viz "Rebelka". Přece jen, ne každé studio by si na tohle trouflo, a pokud ano, výsledek by nemusel být příliš ohromující, ale s lidmi už se Pixar potýká déle, což je vidět i na "Hledá se Nemo". I zde se objeví lidské postavy. Jak ale říkám, není to jen o skvělé animaci, je to hlavně o tom, že před sebou máme skvělý příběh, který začíná na nádherném korálovém útesu, kde si v poklidu žije jedna rodinka klaunů očkatých.
Po poměrně překvapivém úvodu se líp seznamujeme s Marlinem a jeho synem Nemem, což jsou dvě na první pohled roztomilé ryby. Ale dlouho tihle dva spolu nezůstanou, protože velmi brzy do děje zasáhnou lidé, a to potápěči. Nemo se stane jejich obětí a z moře mizí kamsi do Sydney. Marlin netuší, kde jeho synek je, ale za každou cenu se vydává ho najít. Společnost mu dělá ryba Doris, malinko schizofrenní a zapomnětlivý obyvatel oceánu. Společně pak prožívají dobrodružství, potkávají roztodivné tvory a nakonec se skutečně dostávají až tam, kde je malý Nemo, který zatím prožívá dobrodružství v jednom akváriu v zubařské ordinaci. Obě roviny příběhu - ta Marlinova i ta Nemova - jsou dostatečně soběstačné a obě mají postavy i momenty, které se vám vryjí do paměti. Tohle je prostě síla tohohle animovaného filmu, protože prostě zde chybí hluchá místa.
Síla filmu "Hledá se Nemo" je především v tom, že se jedná o snímek, který kombinuje všechny zajímavé prvky. Je to komedie, ale zároveň je to drama, je to akční film, stejně jako konverzační přestřelka, jsou zde scény, kdy se budete smát, jsou zde scény, kdy budete plakat, anebo alespoň se zatajeným dechem očekávat, co se stane. Ano, a k tomu stačí pár rybek a několik dalších postav. "Hledá se Nemo" je krásnou ukázkou toho, jak dopadne film, když se do něj dá srdce. A nemusí to být film se skutečnými postavami, stačí, když jsou ty potvůrky tak neskutečně uvěřitelné, tak neskutečně lidské, že se s nimi snadno ztotožníte. "Hledá se Nemo" spojuje všechny dobré prvky do neskutečné směsi, která z něj dělá jeden z nejlepších animovaných filmů, které jsem měl zatím tu čest vidět.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že i rybky mohou mít svůj epický příběh.
Hodnocení: 95 % za jeden z nejlepších animáků všech dob


Žádné komentáře:

Okomentovat