středa 13. března 2013

Bobby (2006) - 75 %


Bobby (Bobby, 2006)
V RECENZI JSOU UVEDENY HISTORICKÉ UDÁLOSTI, KTERÉ JSOU V PODSTATĚ SPOILERY K DĚJI.
Rodina Kennedyových rozhodně není tou z nejšťastnějších. Jejím synům bylo do vínku dáno, že budou pohlední, budou mít charisma, budou inteligentní a schopní. Ale ani jeden se neměl dožít toho, aby stanul na skutečném výsluní. Jako kdyby platilo, že čím oblíbenější je člověk, tím spíš se najde někdo, kdo ho zabije. Vzhledem k tomu, že historie zná celkem dva americké prezidenty, kteří zemřeli na atentát - Abraham Lincoln a John Fitzgerald Kennedy -, možná stojí za to zamyslet se nad tím, proč umírají lidí, kteří mohli něco dokázat. Vlastně i dokázali - Lincoln zrušil otroctví, Kennedy zamezil Karibské krizi a možnému vypuknutí třetí světové války. Ale je také možné, že kdyby žili dál, své jméno pošpiní. Nikdy se to nedovíme, ale stejně tak nezjistím, co by dokázal Bobby Kennedy, kdyby se skutečně stal prezidentem.
Robert Francis Kennedy byl vážným kandidátem na prezidenta v roce 1968 a předpokládalo se, že v roce 1969 nahradí v úřadu Lyndona Johnsona, který byl náhradou za jeho zastřeleného bratra. Místo toho se ale Amerika musela vypořádávat s Richardem Nixonem, jeho specifickými názory a také aférou Watergate, která vedla k odstoupení prezidenta z úřadu v roce 1974, tedy nedlouho po jeho druhém zvolení. Zatím recenze vypadá jako historický přehled. Musím se přiznat, že historie mě zajímá. Má zde však své opodstatnění. Film se nejmenuje "Bobby" pro nic za nic. Sleduje totiž právě událost zastřelení Bobbyho Kennedyho v kuchyni hotelu Ambasador dne 5. června 1968, brzy po půlnoci.
Film však trochu klame tělem. Většinu děje nesledujeme Bobbyho Kennedyho a jeho cestu na výsluní s předčasným pádem, sledujeme osudy návštěvníků hotelu a pracovníků na různých úrovních. Bobbyho sledujeme pouze v dobových záznamech a postupně cítíme, jak se blíží k hotelu, jak se blíží ke svému konci. Děj je ale mozaikou různých postav. Manažer hotelu (William H. Macy) podvádí svou ženu (Sharon Stone) s operátorkou (Heather Graham), zároveň se snaží vyhodit i neschopného a agresivního správce (Christian Slater). Další manažer (Emilio Estevez, který film režíroval a napsal i scénář) má problémy s místní hvězdou, zpěvačkou (Demi Moore), která si přijde stará a svěřuje se s problémy své kosmetičce a kadeřnici. Manželé (Martin Sheen - mimochodem otec Emilia Esteveze) se snaží trochu povzbudit svoje manželství, skupina kuchařů zase prožívá těžké chvíle při dvojité směně, kdy jeden kuchař se neskutečně těšil na zápas Dodgers. Své lístky však musí předat jinému (Laurence Fishburne). Mladá dívka (Lindsay Lohan) se připravuje na svatbu s vyvoleným (Elijah Wood). Dobrovolníci volební kampaně (Shia LaBeouf a Brian Geraghty) se snaží získat nějakou marihuanu od místního dealera (Ashton Kutcher). No a manažer kampaně (Joshua Jackson) se kromě kampaně samotné musí vypořádávat i s Československou reportérkou Lenkou Janáčkovou, kterou hraje Ruska Svetlana Metkina. Dobře, to poslední je trochu výsměch Čechům a Slovákům a jejich společným dějinám, když v roce 1968 stále vládli komunisté a chystalo se srpnové obsazení Československa sovětskými vojsky. Jinak se ale jedná o mozaiku skutečně pestrou, která však drží pohromadě a člověk se v ní neztrácí.
"Bobby" tedy není pouze filmem o tom, jak Bobby Kennedy zemřel, koneckonců tomu je věnováno minimum prostoru, ale ukazuje to, jak atentát ovlivnil i životy dalších lidí. Atentátník totiž střílel dál, i když už měl Kennedyho mimo mušku. Emilio Estevez, i když již měl zkušenosti s filmovou režií, ukázal, že je připravený pro velké filmy a že je schopen je ukočírovat. Je vidět, že tohle byl jeho vysněný projekt. Povedl se mu a já jsem závěr sledoval se skutečna zatajeným dechem. Je to pak patriotické, nedá se s tím nic dělat, ale když se člověk zamyslí nad tím, jaké mohly být následující rok, kdyby Bobby nezemřel, lze to pochopit. Abych ještě udělal konečnou tečku za dějinami, tak Bobbyho zabil čtyřiadvacetiletý mladík Sirhan Sirhan, který tak učinil údajně proto, že Kennedy podporoval Izrael v tzv. Šestidenní válce, která se začala přesně před rokem (proběhla 5. až 10. června 1967). Ano, Sirhan Sirhan je palestinského původu. Jestli za tím bylo víc, nebo skutečně jen tenhle důvod, to je otázka. Sirhan by ještě mohl podat svědectví, protože v současné době dále vykonává trest odnětí svobody na doživotí v kalifornské věznici Pleasant Valley State Prison.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak se dají točit historické události z různých pohledů.
Hodnocení: 75 % za příběh o smrti člověka, který je ukázaný na osudech jiných


Žádné komentáře:

Okomentovat