sobota 16. března 2013

Čtyřlístek ve službách krále (2012) - 20 %


Čtyřlístek ve službách krále (2012)
Přeji panu Němečkovi, že si konečně splnil sen a převedl na plátno své dítě z největších, legendární komiks "Čtyřlístek". Dlouho se uvažovalo o tom, že se tohle legendární komiksové dílo české provenience převede do nějaké animované podoby, ale až v roce 2012 to konečně vyšlo. Uvažovalo se o večerníčku, seriálu, ale nakonec přece jen došlo na stříbrné plátno. Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík se dočkali svého filmu a já musím říct to jedno slovo, které jsem doufal, že říct nebudu muset - bohužel.
"Čtyřlístek ve službách krále" není dobrý animovaný film. Prvním problémem je animace. Graficky se poměrně odlišuje od původní komiksové podoby a myslím, že fanoušky komiksu to bude docela mrzet. Já si říkám, že 3D animace zase nebyl tak obrovským přínosem, aby klasická grafická podoba nemohla být převedena na plátno. Děti si ale asi přejí 3D animáky, takové přece dostávají z Ameriky. Dítě je podle tohoto předpokladu velmi náročným divákem. Z jakého důvodu potom tvůrci z dětí dělají blbce v jiných ohledech?
K animaci ještě jedna poznámka. Jsou v ní chyby. Pevné předměty prochází zdmi, místy se ztrácí černá linka, kterou se grafici rozhodli zachovat, ale místy prostě není, i když by být měla. Vlastně jsem se docela divil, kolik chyb tam ještě je. I kdyby byly minimálně tři, kterých jsem si všiml, pořád je to dost na to, kolik si s tím tvůrci dali práce. Navíc ještě došlo k odložení premiéry. Možná to měl být impuls k tomu, aby lidé na tenhle film nechodili, protože ani on nechce moc za diváky.
Chyby v animaci se dají omluvit. Dá se omluvit a pochopit i děsivý product placement, který dospělého sice překvapí, některé i irituje, ale dětský divák je zase rád, že zde vidí oblíbeného Pribináčka. Nejen jogurt, ale rovnou i kocoura, maskota. Jo, a mimochodem, kdybyste měli někdy problémy s nějakou ochrankou, ujistěte se, že u sebe vždy budete mít pořádný balík lízátek Chupa Chups. Přes to se nějak přenesete, ale už se nepřenesete přes to, jak hloupý je příběh. Vytváří se zde nějaká pravidla, která jsou ale porušována, děj je přetvářen podle toho, jak je zrovna potřeba, aby se děj trochu natáhl a mohl nudit ještě nějakou tu minutu.  Lepí se zde náměty na sebe, příběh chce maximálně zaujmout tím, jak je zvláštní, jak je jiný, ale nakonec je nekonzistentní a ke konci už jsem měl skutečně pocit, že tvůrci nevěděli, co vymýšlejí, nečetli po sobě scénář a jen kupili scénu na scénu, aniž by se snažili o nějaké, alespoň minimální, udržení kontinuity, návaznosti. Nemluvě o tom, že mnoho postav je zbytečných, případně jejich epizody nejsou pro děj nějak zásadní, ale opět se jedná o způsob, jak natáhnout film na potřebnou délku hodiny a půl. Například rovina zlodějů je sice pro děj na první pohled důležitá, ale zároveň strašně vykonstruovaná a přefabulovaná. To to opravdu nešlo jednodušeji? Muselo se tolik tlačit na pilu? Podle všeho asi ano. A ne, nepomůže, když uvidíme, jaké má Fifinka kalhotky.
Doufám, že "Čtyřlístek ve službách krále" není budoucností českého animovaného filmu. Když si člověk uvědomí, že jsme v tomhle směru měli skvělé autory (Jiří Trnka, Zdeněk Smetana, koneckonců i Jan Švankmajer), musí se sám sebe zeptat, co se stalo, že teď budeme chodit na něco jako "Kozí příběh" anebo právě "Čtyřlístek". Mám tenhle komiks rád a přál jsem mu film, ale určitě ne v tomhle provedení, v téhle podobě. Je to škoda, protože pochybuji, že dojde na pokračování. I když je pravda, že kino rozhodně prázdné nebylo...
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, proč by něco mělo zůstat na papíře.
Hodnocení: 20 % - je mi líto, ale víc prostě dát nemůžu


2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostý souhlas. Gryf, který vypadá jako slepice je prostě směšný a nezajímavý. Děti to ale táhne, anebo aspoň rodiče je k tomu táhnou. Mojí jedinou nadějí je, že si díky tomuhle filmu víc lidí najde cestu i ke komiksu.

    OdpovědětVymazat