pondělí 25. března 2013

The Persuaders! (seriál, 1971-1972) - 100 %


The Persuaders! (The Persuaders!, 1971-1972)
Jsem docela rád, že v časopise Cinema zavedli sekci, kde představují seriály ze 70. let. Díky téhle sekci jsem totiž objevil seriál "The Persuaders!", o kterém - přiznám se - jsem do té doby neslyšel. Musím říct, že je to škoda, protože tohle je rozhodně seriál, který si zaslouží moji - a nejen moji - pozornost. I když si někteří řeknou, že něco tak starého už nemůže fungovat, tak si jen vzpomeňte na jiné seriály z té doby, které si k nám našli cestou - když řeknu "Profesionálové", budu asi mluvit za všechny. "The Persuadres!" jsou také britským seriálem, což je docela důležité vědět, protože to samo o sobě o seriálu řekne dostatek.
"The Persuaders!" jsou kriminálním seriálem, kdy máte v hlavní roli dva muže, kteří nejsou tedy detektivové ani policisté, ale na vlastní triko řeší případy, na které si je najme třetí chlapík (soudce Fulton). Soudce Fulton je docela vychytralý chlapík, sice důchodce, který už soudcovskou praxi nevykonává, ale zosnoval plán, jak dát dohromady dva naprosto rozdílné lidi. Britského lorda Bretta Sinclaira, bohatého aristokratického muže, který nejde pro ránu daleko a navíc je sukničkářem, ale v životě nemá nic, co by ho skutečně naplňovalo, s americkým boháčem, který si vydělal obchody na Wall Streetu, Newyorčanem Dannym Wildem, který také nejde pro ránu daleko a ženy má ještě raději, svým osobitějším, méně džentlmenským způsobem. Tihle dva se po úvodní konfrontaci dostanou do společné rvačky a jsou zatčeni. Soudce jim vyhrožuje vězením. Ale je zde druhá možnost. Společně mohou vzít svoje životy, které nikam nesměřují, i když mají bohatství a schopnosti, a zkusit konečně udělat něco, dobrého. Pomáhat lidem a případně i zachránit jeden nebo dva životy.
Amerického lorda si zahrál muž, který má na svém kontě nejvíce filmů v roli Jamese Bonda. Jako 007 mě Roger Moore tolik neuchvátil, i když v konečném důsledku je mezi třemi nejoblíbenějšími agenty s povolením zabíjet, ale teprve v seriálu "The Persuaders!" mi ukázal, jak je skvělým hercem. Kromě toho, že je to prostě pořádný chlap, je také elegantní, stejně tak se umí rvát a navíc ještě hláškovat v klasickém suchém anglickém stylu. Vedle něj pak stojí Tony Curtis", kterého má většina lidí spojeného s legendárním snímkem "Někdo to rád horké". Já jsem ho bohužel nedávno viděl ve filmu "Mumie žije", což rozhodně není památník jeho umění, ale v seriálu "The Persuaders!" ukázal, jak skvělým a zábavným hercem ve skutečnosti je. Jeho americké hejskovství je ve skvělém kontrastu s lordem Sinclairem. Danny Wilde a Brett Sinclair tak tvoří dokonalou dvojici, která řeší zapeklité případy, snaží se získat stejné ženy, ale i když se zpočátku zdá, že nebudou nikdy skutečnými přáteli, ukáže se, že si sednou naprosto dokonale. I když se celou sérii popichují a dělají si sem tam i naschvály, když jde do tuhého, nikdy by se jeden na druhého nevykašlal. Takové buddy movies, vlastně series, prostě mohu.

Seriál má pouze jednu jedinou sezónu, celkem 24 dílů, která se poprvé vysílala v letech 1971 až 1972. V Americe, pro kterou byl především tvořen, se "The Persuaders!" nedočkali příliš nadšeného přijetí, o to nadšenější byli diváci v Evropě. Není se čemu divit, seriál byl prověřen časem, už má za sebou více jak 40 let, Tony Curtis (zemřel v roce 2010) a ani představitel soudce Fultona (zemřel 1992) nejsou mezi námi, Roger Moore letos oslaví 86. narozeniny, ale "The Persuaders!" jsou stále zábavným seriálem, který mě mnohokrát dohnal k tomu, abych se smál skutečně nahlas. Jejich hlášky jsou suché a zábavné, jejich akce, i když je někdy přece jen trochu kostrbatá, má pořád dobrý drive. Stejně ty rvačky vypadají lépe než některé novější snímky. Smysl pro nadsázku v pravou chvíli je seriálu vlastní, což je hlavně pro diváky, kteří mají rádi krimi, které se neberou tak strašně vážně. Herectví Rogera Moora - i postava sama - je zde celkem podobná té, kterou ztvárnil hned v roce 1973 a ještě šestkrát si ji zopakoval (naposledy mimochodem v roce 1985, kdy už mu bylo téměř 60 let!). Brett Sinclair je tak trochu 007, ale díky Tonymu Curtisovi je zde prvek, který dělá ze seriálu jeden z nejlepších buddy sérií, které se kdy vysílaly.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete zábavnou a chytrou akci s humorem, který vás skutečně umí dostat.
Hodnocení: 100 % za to, že pro mě je to jedno z největších seriálových překvapení, co jsem doposud zažil


Žádné komentáře:

Okomentovat