sobota 9. března 2013

Mocný vládce Oz (2013) - 55 %


Mocný vládce Oz (Oz the Great and Powerful, 2013)
Mám rád snímek "Čaroděj ze země Oz". Je to hlavně kvůli fantazii, kterou v sobě má, ale také proto, že to je jeden z filmů, které jsem viděl už jako skutečně malý a mám na něj hezké, i když nejasné vzpomínky. Postavy jako strašák, lev a plecháč se prostě nedají zapomenout. A tak jsem se do kina těšil na něco, co se vrací do světa, který je prostě fantastický a krásný. Jenže ještě před tím, než jsem do kina šel, jsem začínal mít takový zvláštní pocit. Co když to bude něco podobného jako "Alenka v říši divů", která byla vizuálně působivá, ale zapomnělo se na příběh?
Moje předtucha se bohužel vyplnila. Když sledujeme úvod filmu, který je černobílý jako i klasika z roku 1939, když přijde na úvodní scénu, jako kdybychom se skutečně vraceli k něčemu, co milujeme. Vracel jsem se rád. Pak přišla část, kdyby bylo třeba se dostat do země Oz. Všechno rozzářily barvy, skutečně jásavé a kýčovité, které jsem ale uvítal, protože takovou si zemi Oz představuji. Radostnou, plnou barev. Jenže už v tu chvíli se všechno začíná hroutit. Zjišťujeme totiž, že příběh se bude točit kolem jednoho sobeckého kouzelníka, který jde jenom po penězích, ale který se dostává do situace, kdy by měl být hrdinou. Někde už jsme tohle viděli. Několikrát a já si říkám, proč musel Sam Raimi natočit příběh zrovna takhle?
Osobně jsem doufal, že "Mocný vládce Oz" bude temnou verzí pohádky, ale Raimi zvolil klasickou cestu a snažil se maximálně přiblížit Více jak 70 let starému filmu, který je v tomto případě vlastně sequelem, i když nijak přímým, ale odkazy na film "Čaroděj ze země Oz" zde jsou patrné - například krátká scéna se lvem pobaví. Právě humor a pohádkovost je to, na co se snímek soustředí, chce okouzlit a patrně nejvíce dětské publikum, protože film šel do kin i v dabované verzi. Tak je to Disneyho produkce, že? Naštěstí promítají i titulkovanou verzi. To ale nic nemění na tom, že příběh je neskutečně slabý. Vidět je to na tom, že jsou zde klasické prvky jako otravný, ale vtipný společník, kterým je létající opice, dojemná postava, trochu poměrně jasné určení dobra a zla a samozřejmě i očekávaný konec, který spíše zklame.
"Mocný vládce Oz" se snaží přebít nedostatky v příběhu formou. Funguje to podobně, jako to fungovalo u "Alenky v říši divů". Forma vás nadchne, vizuálně jsou to orgie, i když ne pro každého, pro někoho to bude trochu moc, ale stejně budete z kina odcházet zklamáni, nebo minimálně ne tak naplněni zážitky, jak jste si nejspíš představovali. Je to prostě příběhem, který je moc jednoduchý. Navíc zde chybí opravdové vyvrcholení - k němu totiž dojde až ve snímku "Čaroděj ze země Oz". Tohle je velká škoda. Další promarněná příležitost. Trochu nechápu, proč Raimi více nepoužil svůj smysl pro hororovou atmosféru a hororové prvky. Ne, že se vám film nebude líbit, ale nebudete z něj odcházet nadšení. Spíš budete ještě přemýšlet o tom, co si dáte k večeři a na tenhle zážitek rychle zapomenete.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když začínáte mít stále silnější pocit, že by se měl Raimi natrvalo vrátit k hororům.
Hodnocení: 55 % za hezký, trochu kýčovitý film, což by nevadilo, ale ten příběh...


Žádné komentáře:

Okomentovat