neděle 31. března 2013

Tichý muž (1952) - 80 %


Poster - Quiet Man, The 01.jpg
Tichý muž (The Quiet Man, 1952)
Johna Wayna mají všichni spojeného s westerny a akčními filmy, ale když se na něj podíváte, je to člověk jako každý jiný. Pouze sám sebe zaškatulkoval. Hrál v tolik westernech, že je jen těžké si ho představit jinak než s kloboukem a s kolťáky nízko u pasu. Přesně takovým ale není ve filmu "Tichý muž", kdesi zahrál postavu poměrně obyčejnou, ale co je důležitější, to je skutečnost, že se jedná o komedii. Ano, je to komedie, ale nic v tom smyslu, jak je vytvářena dnes - hloupé vtipy, fekální humor, vulgarity, apod. Ne, nic takového. "Tichý muž" je klasika, a to klasika z nejklasičtějších. "Tichý muž" je totiž příběhem, který vychází z díla Williama Shakespeara, konkrétně z komedie "Zkrocení zlé ženy".
Autor literární předlohy filmu, Maurice Walsh napsal stejnojmennou knihu "The Quiet Man", která není přímo novou verzí díla "Zkrocení zlé ženy", ale jedná se o výrazný inspirační zdroj. Jedna zlá žena tu totiž je, i když příběh se rozhodně netočí jenom kolem ní. Nijak asi ale nepřekvapí, že John Wayne je tím, kdo by měl tuto zlou ženu zkrotit. Jako bývalý boxer se vrací z USA, kde udělal nějaký ten úspěch, do rodného Irska, kde se pokouší usadit. Nezdá se to jako komplikované, ale velmi brzy po příjezdu zjišťuje, že ve městečku ho čeká něco opravdu krásného. Ta krása se jmenuje Mary Kate Danaher a ztvárnila ji Maureen O'Hara, která je - na rozdíl od Wayna - skutečně narozena v Irsku. Tohle je obsazení, které si skvěle ladí. John je prostě chlap se vším všudy, ona zase není jen krásná žena. Mezi nimi je pak chemie, kterou podobný film potřebuje, protože stojí na hlavních postavách.
Boxer Sean Thornton se tedy vrací do rodného Irska, kde najde svou lásku. Trochu moc jednoduché na celou zápletku, že? Tak samozřejmě, že je toho ve filmu trochu víc. Ta láska není tak jednoduchá a on a ona k sobě nenajdou cestu hned. Ona je docela namyšlená, sobecká a urážlivá, on zase nechce se ženou, která se tak chová, na první pohled nic mít. Jenže tyhle dvě silné nátury se prostě přitahují. Vy jim to přejete, protože oba jsou sympatičtí, ale hlavně, spolu jim to prostě sluší. Takhle dobře by měl být obsazen každý pár. Jejich konverzace a chování prostě nutí k úsměvu. Není to komedie, u které by se dnešní divák klátil smíchy, ale předpokládám, že to nebudete dělat ani u shakespearovských komedií na divadle. Film je však zábavný a z postav na vás prostě dolehne radost, potěšení. Jednoduše film, který vám dokáže pozvednout náladu.
Problém je trochu s tím, že už se přece jen jedná o film starý a jeho vizuální stránka není zas tak skvělá. Rok 1952 už je dávno za námi a technicolorové zbarvení prostě nemusí sednout každému. Trochu to místy vizuálně připomíná film "Čaroděj ze země Oz". Když vám ale tahle kvalita nevadí - osobně ji mám rád, protože v sobě má kouzlo - film si díky tomu můžete užít ještě víc. Asi to nebude něco, co nadchne každého, přece jen, není to příliš zaměřeno na mladé, ale možná i oni, když dají filmu šanci, poznají, že komedie může být chytrá a zábavná a že vlastně nevadí, že už má více jak 60 let.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když jste na Duka zvědaví i v roli komediální.
Hodnocení: 80 % za trochu jiného Johna Wayna i Williama Shakespeara


Žádné komentáře:

Okomentovat