pátek 1. března 2013

Alice už tu nebydlí (1974) - 75 %


Alice už tu nebydlí (Alice Doesn't Live Here Anymore, 1974)
Jak jsem řekl už v nějakém dřívějším příspěvku, asi to bylo na film "Po zavírací době", Martin Scorsese je režisér, kterého velmi uznávám a u kterého prostě nepochopím, jak na něj mohla Akademie tak dlouho koukat jen jako na výborného režiséra, který ale nestojí za ocenění. Jeho filmy se Oscarů dočkávaly téměř standardně, chce se říct, ale on si na svou sošku musel počkat až do roku 2007, kdy ji získal za snímek "Skrytá identita". Přitom se dá říct - a není to ani s moc velkou nadsázkou -, že by si ho zasloužil za každý film. Podobně jako Stanley Kubrick, který se nedočkal nikdy.
Tak jsem si pofoukal svoje bolístky, které mám za druhé, a přenesu se k filmu, jímž se chci zabývat dnes. "Alice už tu nebydlí" je snímek, který se dočkal hned tří nominací a z toho jednu proměnil. Tou proměněnou byla soška za nejlepší herečku v hlavní roli, kterou získala Ellen Burstyn za titulní roli Alice. Neproměněné zůstaly sošky za nejlepší originální scénář a za nejlepší herečku v hlavní roli. Ellen Burstyn si však svou sošku naprosto zasloužila, protože ve filmu předvádí snad všechny možné emoce, navíc k tomu ještě zpívá. Tohle je výkon hodný ocenění.
Alice je nepříliš spokojenou manželkou a matkou. Manžel je flákač, který k ní má vztah stejný, jako ke kusu nábytku. Jako kdyby ji nevnímal. Ona se to snaží změnit, ale příliš se jí nedaří uspět. Láska se někam vytratila. Jejich společný syn není zrovna neklidnější a nejnormálnější děcko, ale má rozhodně svoje kouzlo a ona ho pochopitelně miluje. V jejím životě má však nastat zvrat. Zvrat, který všechno mění a ona se sama vydá na cestu se synem. Chce se vrátit do místa, kde sama vyrůstala, protože to je jediné místo, kde byla skutečně šťastná. Její syn takové nadšení nesdílí, ale co může dělat? Některé jeho promluvy jsou ale naprosto neskutečné. Samozřejmě, do úst mu je vložil scénář, ale on to dokázal naprosto skvěle zahrát a já se skoro divím, že si sošku nevysloužil také. Dětské výkony jsou rozhodně hodny pozornosti. Alfred Lutter III se však stal pouze dětskou hvězdou a k filmování se nikdy po roce 1977 nevrátil. Podílel se ale například ještě na filmu "Láska a smrt", který má na svědomí Woody Allen.
"Alice už tu nebydlí" je snímkem o tom, jak se jedna žena snaží najít svoje místo ve světě, svojí kapičku štěstí. Nezdá se, že by toho měla dosáhnout, jako kdyby byl celý svět proti ní, ale na své cestě, kterou se snaží dostat až do rodného města, potkává lidi, do kterých vkládá svoje naděje. Možná by se mohlo všechno změnit k lepšímu. A možná také ne. Silná hrdinka, které rozhodně není dokonalá, ale nevzdává se. Nikdy. I když se zdá, že už to bude chtít zabalit, i když je toho na ni prostě moc, stejně jde furt dál a pořád to zkouší. Nakonec možná dojde štěstí. Nevíme to jistě, protože jsme byly svědky událostí, které tomu úplně nenasvědčují, ale Scorsese nám dává naději, že každý má možnost najít to svoje správné místo, tu špetku štěstí.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak i těžký život může vést k jakémusi štěstí.
Hodnocení: 75 % za romantický příběh bez romance


Žádné komentáře:

Okomentovat