čtvrtek 21. března 2013

Na divoké vlně (2012) - 70 %


Na divoké vlně (Chasing Mavericks, 2012)
Gerard Butler jednoduše bude navždy člověkem, co někomu sedí a někomu vůbec. Já se počítám k lidem, kteří mají tohohle herci velmi rádi a vždy se rád podívám na každý jeho film, ať už je to třeba nepříliš zajímavý kousek "Beowulf: Král barbarů", anebo naopak docela zajímavý kousek, jakým snímek "Na divoké vlně" dle mého skromného názoru je. A Gerard Butler rozhodně není tím, co ho táhne dolů, ale naopak ho drží nahoře. Vytvořil přesně toho správného mentora, kterého kluk, co chce sjíždět pořádně velké vlny, zrovna potřebuje.
Docela si dovedu představit, proč tenhle film bude odsuzován. Nepřináší zase nic tak velkého, navíc se zaměřuje na svět, který není každému blízký. Surfing a jeho další různé podoby přece jen není každému blízký, nám pak vůbec, když ani nemáme moře a nějaké ty větry nad Lipnem to moc nezachrání, i když windsurfing se u nás trochu praktikuje. Přesto si ale myslím, že tenhle film nemusí být ani pro ty, kdo se ve sportu vyznají a sami ho praktikují. Se snímkem "Na divoké vlně" je problém v tom, že má svou vlastní filosofii a jsem si jistý, že jí velké množství surfařů nevyznává. Surfování je zde totiž prezentováno jako náboženství, které nemá daleko k buddhismu. Je důležité sebeovládání, člověk se musí umět chovat, nejde jen o to umět stát na prkně, ale jde o to uvědomit si sama sebe ve světě, který je pořádně nebezpečný. I když je to adrenalinové, jde zde o život. Především ve chvíli, kdy se rozhodnete sjíždět Mavericks.
Mavericks je místo v Severní Karolíně, kde se v zimě objevují pořádné vlny. Těm se také říká Mavericks. Sjíždějí je jen skuteční borci, protože když se na ty vlny budete chvíli dívat, hodně rychle pochopíte, že tohle jsou jen o něco menší sourozenci tsunami a že mají pořádnou sílu. Dostat se pod ně, to by mohlo pořádně bolet. Mladý Jay Moriarty, kterému je šestnáct let, se rozhodne, že chce Mavericks sjet. Je na to poměrně mladý, ale nenechá se odbýt, a tak se jeho mentorem stává Frosty, surfařská legenda s tváří Butlera. Ten ho učí poznávat, jaké moře je, jaká je jeho síla, nutí ho ke cvičením, která mu pomohou posílit jeho muskulaturu, ale také jeho schopnosti vydržet bez dechu. Kromě toho se snaží podívat i do nitra jeho duše a pomáhá tak Jayovi objevovat sama sebe i svět kolem. Jde ale především o přípravu na surfování. I k tomu sjíždění Mavericks nakonec dojde.
Film má své problémy. Je možná až moc přemýšlivý, moc se zaměřuje na neakční aspekty příběhu. Toho surfování zde mnoho není. Musíte se přenést přes spíše konverzační pasáž, abyste se dostali k vrcholu, ale já si myslím, že právě to sbližování Frostyho a Jaye stojí za to. Nejde jen o surfing, ale jde i o vztahy mezi lidmi. Ze surfování se nakonec dozvíte celkem dost, ale rozhodně ne tolik, abyste rovnou mohli skočit na prkno. Film ukazuje, že je to krásný i nebezpečný sport. Stejně tak krásné i smutné jsou osudy lidí, kteří ho dělají. Jay Moriarty je skutečnou postavou, stejně jako všichni ostatní. Jeho osud psal sám život a my se s ním seznamujeme na vrcholu sil, v době, kdy chtěl dokazovat kousky, na které by si netroufl ani starší protřelý surfař. V současné době už jeho sjíždění vln obdivovat nemůžeme. Snímek nám dá odpovědi na všechno a dovíte se o osudu jednoho odhodlaného muže.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když nevíte o surfingu ani fň, ale chcete se trochu dovědět.
Hodnocení: 70 % za to, že mě film zaujal a prožil jsem si momenty Jayova snažení s emocemi


Žádné komentáře:

Okomentovat