neděle 17. března 2013

Rudý úsvit (1984) - 55 %


Rudý úsvit (Red Dawn, 1984)
Když už vidím nějaký remake, většinou se snažím zjistit, jaká byla původní verze. Tohle jsem chtěl udělat i v případě snímku "Red Dawn". O původním filmu "Rudý úsvit" jsem slyšel, dokonce jsem i věděl, že běžel u nás v televizi, ale pokaždé jsem se mu úspěšně vyhnul. Tentokrát to už ale nešlo odkládat, a tak jsem si řekl, že chci vidět, proč vůbec došlo k přepracování tohoto snímku do moderní podoby. V dnešní době levných DVD, na kterých vychází skoro všechno, to již není problém, a tak jsem se mohl kochat propuknutím hrozby, které se lidé děsili v podstatě od konce války až do počátku 90. let. No, co si budeme povídat, jsem si jistý, že pořád někde mezi námi budou lidé, kteří mají někde schované zbraně a připravují se na třetí světovou válku, kterou rozpoutají Rusové, tedy ti komunisti, kteří jen čekají na svoji příležitost.
"Rudý úsvit" je přesně o tomhle. Jsme na malém americkém městečku, kde se skupina dětí chystá do školy, ale to ani zdaleka netuší, že tenhle školní den bude možná jejich poslední, navíc ani nedokončený. Během jedné hodiny totiž najednou začnou z nebe padat lidé na padácích. Ne, není to nějaký uvítací výbor pro oslavy výročí založení města, ale jedná se o ruské vojáky, kteří přišli dobýt Spojené státy. Proč jsme na maloměstě, to asi nemá smysl řešit, i když je pochopitelné, že bylo mnohem jednodušší ruskou invazi natáčet na malém městě, než třeba ve Washingtonu. Co když by lidé o natáčení filmu nevěděli a skutečně si mysleli, že začala třetí světová válka. Ani si nechci představovat důsledky, protože přece jen jsou to Spojené státy americké...
Základ snímku "Rudý úsvit" je stejný jako v případě jeho remaku, tedy jde o to, že se skupina studentů pod vedením jednoho staršího mladíka (Patrick Swayze) snaží přežít v divočině a přitom napadat ruské jednotky a vyhnat je z jejich města a z jejich země. Musím říct, že mě překvapilo, jak dobré jsou akční scény v přírodě. Říkal jsem si, že vážně nemělo cenu něco předělávat, protože "Rudý úsvit" sice má svůj věk, ale pořád vypadá dobře i pro moderního diváka. Dělají se však remaky větších pitomostí, tak proč ne i tohohle. Přesto je to remake zbytečný. V novém filmu se nic nestane, navíc "Rudý úsvit" řešil hrozbu, která sice v 80. letech již nebyla tak strašlivě aktuální, ale v letech předchozích se někteří nebáli ničeho tolik jako Rusů a jejich možného vpádu. V tomhle směru tedy film alespoň akcentoval něco, co bylo smysluplné, v případě nové verze už je to jen snaha vydělat na jménu původního filmu.
"Rudý úsvit" disponuje překvapivě velkým množství známějších herců. Kromě Patricka Swayzeho je to Charlie Sheen, který si zahrál Swayzeho bratra a ukázal, že může stát v pozadí, že na sebe nemusí strhávat pozornost. Objevuje se zde i Jennifer Grey, která se zde poprvé setkává se Swayzem, který se stal jejím partnerem v legendárním snímku "Hříšný tanec", což je pro oba nejspíš jejich nejúspěšnější role, i když Patrick má ještě romantickou klasiku "Duch". Své role si v "Rusém úsvitu" odehráli ještě Lea Thompson ("Návrat do budoucnosti"), nejvýraznější ženská hrdinka filmu, a také Harry Dean Stanton (naposledy třeba "Konečná"). Nejedná se o akční film, který by něco v žánru měnil, nejedná se o film, který mění vaše přesvědčení, ale přesto je to celkem dobrá zábava, která se nesnaží pouze o to vás pobavit, ale trochu i o to, abyste o filmu přemýšleli. To považuji za poměrně významný přínos filmu, který ale jinak ničím zásadně nevybočuje. Snaží se alespoň trochu přemýšlet. Toho vlastenectví je ve snímku "Rudý úsvit" ale přece jen dost.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete vidět, jak moc se Američané báli Rusů a jak moc by byl jejich odpor silný.
Hodnocení: 55 % za to, že to není jen obyčejný akční film, ale je v něm trochu víc



Žádné komentáře:

Okomentovat