sobota 16. března 2013

Muž, který zastřelil Liberty Valance (1962) - 75 %


Muž, který zastřelil Liberty Valance (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962)
Mám rád filmy s Johnem Waynem a myslím, že jsem to věděl ještě před tím, než jsem viděl jediný film s touhle filmovou legendou. Většinou nedává moc najevo, jak moc dobrým hercem je, jeho role se od sebe moc neodlišují, ale právě role ve snímku "Muž, který zastřelil Liberty Valance" je tou, která nám ukazuje, že byl skutečně velkým hercem a že byl mužem na svém místě. Je to člověk, který si naprosto správně vybral svoje povolání a dělal ho, jak nejlépe uměl, a dělal ho s láskou. Pozná se to na každé jeho postavě, navíc postava Toma Doniphona je krásně vícerozměrná. Nejedná se o čestného muže za každou cenu, ale spíše o postavu, která je bližší postavě Roostera Cogburna z filmu "Maršál".
"Muž, který zastřelil Liberty Valance" však nezačíná s Dukem, ale s jinou legendou stříbrného plátna, kterou James Stewart rozhodně je. Nakonec, takovou legendou je i Vera Miles, kterou mají všichni spojenou zejména se snímkem "Psycho". Oni dva a další postavy se sjeli na pohřeb jednoho muže, který je v rakvi. Nevíme, kdo to je. Klidně by to mohl být Liberty Valance, který je v názvu filmu. Místní novináři však chtějí udělat rozhovor s Ransomem Stoddardem (James Stewart), který je uznávaným mužem. Chtějí slyšet příběh o tom, jak zastřelil Liberty Valance.
Kdysi žil Ransom Stoddard poměrně poklidným životem a snažil se vzdělávat obyvatele v malém městečku. Příliš si nesedl s místním šerifem (John Wayne), ale nebylo to klasické nepřátelství, prostě jenom rozdílnost názorů a takové to méně či více nevinné pošťuchování. Jejich společným problémem se ale stal člověk, který se jmenoval Liberty Valance (Lee Marvin), který dělal v městečku problémy. Vše zajde tak daleko, že od hnusného chování ke Stoddardovi přejde rovnou k vraždě. Nikdo na něj nemůže a Doniphon si netroufá. Když pak jedné noci vše eskaluje a Stoddard se stává tím, kdo zabil Liberty Valance.
John Ford byl známý především proto, že natáčel takové westerny, které se trochu vymykaly standardu. "Muž, který zastřelil Liberty Valance" je přesně takovým případem. Nejedná se o klasický western, který by stavěl na přestřelkách, i když i k jedné důležité zde dojde (zabití Liberty Valance), ale je to především o vztazích mezi lidmi a o tom, co je pravda a jestli je někdy skutečně tou nejlepší volbou. Kdy lhát a kdy nechat pravdu vyplout na povrch. Může se lhát v zájmu většiny? Film navíc v závěru ještě vytváří určité dilema. Které verzi, jež jsou nám řečeny, vlastně máme věřit? Té, která je nám předestřena jako první, anebo té, kterou se dozvíme posléze? Co když jen další lež sloužila k tomu, aby se vykonalo obecné blaho? Úvaha o tom, kde končí čest, kde končí přátelství a kde začíná něco víc. Myslím, že závěr vás může nechat poměrně rozpolcené a to je rozhodně aspekt, který takovému westernu, který je přece jen dost natahovaný, sluší. John Wayne ale předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů a za to si musíte snímek zamilovat. Pokud jste tedy fandy žánru, anebo jste ochotni přijmout jeho přesah, který v tomhle případě rozhodně existuje a funguje.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když nemáte jasno v tom, kdo vlastně zastřelil Liberty Valance.
Hodnocení: 75 % za přece jen nadprůměrný a jiný western


Žádné komentáře:

Okomentovat