sobota 23. března 2013

Babovřesky (2013) - 50 %


Babovřesky (2013)
Ano, i když jsem to nepředpokládal, nakonec jsem si koupil lístek a šel na "Babovřesky" do kina. Není to film, který bych normálně navštívil. Ne proto, že vyznávám artové filmy, ale prostě proto, že to není něco, co chci nutně vidět v kině. Když se řekne, že film natočil Zdeněk Troška a že je to komedie ve stylu "Slunce, seno...", většinou to stačí, aby se lidé na film dívali skrz prsty. Ono obvykle postačí jen režisérovo jméno. Nejsem rozhodně člověkem, který by ho za každou cenu odsuzoval. Naopak, myslím si, že ve filmu něco dokázal, i kdyby to mělo být jen to, že alespoň jednoho člověka jednou rozesmál.
Lidé - většinou mladí (viz komunita na ČSFD) - nadávají na to, že je to šmejdský režisér, že tenhle film je odpad, aniž by ho viděli, obviňují Trošku z toho, že je to neumětel, dávají mu různá jména, přirovnávají scénář k dobře rozmazanému hovnu. Takoví lidé jsou dle mého názoru pouze ignoranti a pozéři. Jak dobrý může být film, kde ze sebe lidi dělají blbce? Jak dobré může být něco, kde herci hrají místy poměrně špatně (Lucka Vondráčková, ač je krásná, je někdy na zabití, jak je sladká, Veronika Žilková je místy opravdu nesnesitelná a ani Lukáš Langmajer nemá vždy silné momenty) a kde je příběh jen nějakým sledem scének a hlavní linie je taková nijaká? Musím říct, že ten film rozhodně není tak špatný, jak vypadá po zhlédnutí traileru, a už vůbec není tak špatný, jak se mu snaží vnutit osoby hodnotící na ČSFD.
Podle čeho poměřovat úspěšnost filmu? Podle toho, kolik má negativních ohlasů? Anebo podle toho, kolik se prodá lístků? Jasně, tak 1 % populace, možná ani to ne, si řekne, že film je přece umění, což Troškův snímek nesplňuje. Takový film je pak naprostý brak. Z uměleckého hlediska asi ano. Ale - a odpusťte mi to slovo - doprdele, to si tihle lidé myslí, že film je jenom o umění? Něco je naprosto čistá zábava a ničím jiným nechce být. Že Troška není zábava? No tak to pardon, ale byl jsem na filmu měsíc a ještě několik dní k tomu a sál byl narvaný skoro k prasknutí. Ti lidé tam nebučeli, nenadávali, ale smáli se. Ano, některé vtipy byly slabé, některé předvídatelné, některé jednoduché. Ale lidé se smáli a to je dobře. A smálo se jich hodně. To je také dobře. Ať jsou lidé jakýkoli, ať je jejich humor jednoduchý, přišli do kina s tím, že se chtějí zasmát, a to dostali. Některým se to nelíbili, beru to a chápu, jiní řeknou, že se ji to nelíbilo, jen proto, aby nevypadali hloupě. To už chápu méně. Troška nenatočil náročný film, natočil film jednoduchý. Není to satyra na českého člověka, respektive ne tak skvělá jako "Slunce, seno, jahody", ale pořád je to o postavičkách, které českého diváka baví. A druhý je nenávidí. Je to i proto, že jsou nám prostě podobní. Ať si budeme říkat, co chceme, každý v sobě něco z těch postav má. Nejsme všichni intelektuálové. Ani by to nebylo dobře. Nebo spíš pseudointelektuálové. Pro takové Troška určitě netočí.
"Babovřesky" budou možná komerčně nejúspěšnějším českým film české historie. Přeji mu to. Přeji Zdeňkovi Troškovi, ať natáčí další filmy. Ne proto, že jsou to skvělá umělecká díla, ale proto, že to je něco, na co se dá dívat. Strašidelné momenty fungují, fungují momenty humorné, tohle není dílo člověka, který o režírování neví nic. Když je tohle druh filmu, který do kina dostane sta tisíce, budiž mu přáno. Díky němu budou mít možná naději i jiné filmy, na které by se jinak kvůli nedostatku financí nedostalo. A když ne, pořád je tu fakt, že se mnoho lidí baví. Pro ně to je především. Vy ostatní, proč na to chodíte, když stejně víte, že to budete jenom kritizovat, ať už je realita jakákoli? Proč vlastně podporujete režiséra, na kterého tolik nadáváte? Anebo kritizujete, aniž byste snímek skutečně viděli? No, potom přemýšlím, která česká vlastnost je mi vlastně milejší. Snaha se pobavit, nebo snaha si hrát na inteligentní lidi s "vlastním" názorem?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když vám nevadí, že je to Troška.
Hodnocení: 50 % za to, že to jednoduše není film, který by se měl okamžitě odsoudit



Žádné komentáře:

Okomentovat