neděle 10. března 2013

Špatnej polda (2009) - 75 %


Špatnej polda (The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans, 2009)
Nicolas Cage není hercem, kterého všichni obdivují. Spíše naopak, je poměrně často vysmívaný, což je dáno i tím, že často bere filmy, které za to prostě nestojí. Někteří říkají, že je to proto, že potřebuje na dluhy, já si říkám ať, alespoň hraje. Nebo spíš účinkuje. Čas od času však natočí film, kde jeho výkon skutečně stojí za to. "Špatnej polda" je přesně takovým případem. Jen je škoda, že i tohle musí být remake poměrně úspěšného filmu z roku 1992, který byl česky uveden jako "Poručík".
Terence McDonagh je policista, který není až tak špatný. Jenže již na začátku se mu stane nehoda, která hodně mění. Při zachraňování jednoho vězně během hurikánu Katrina si pohmoždí záda a trpí permanentní bolestí. Právě ta nakonec vede k tomu, že je nucen brát utěšující léky. A když ani ty nezaberou, nakonec se dává na léky. Tím ale nekončí. Rozdává si to s prostitutkami a holkami, co se bojí, když dostane odznak. Ne, není to zrovna něco, za co by měl být honorován, ale on je zároveň dobrým policajtem, který dokáže případy řešit efektivně.
Chování postavy Terence je do jisté míry omluvitelné, protože trpí bolestmi, snaží se s nimi vyrovnat, ale závěr nám tohle trochu vyvrací, což je jednoznačně pozitivum, protože film tak vyznívá o něco lépe. Film jako celek funguje poměrně dobře, je akční a jsou zde postavy, které zaujmou. Ať už je to postava Terence, anebo jeho přítelkyně, luxusní prostitutky Frankie, kterou hraje krásná Eva Mendes. Díky ní a díky dalším postavám se dostává stále hlouběji do problémů, a to nejen těch, které ho mohou stát život z rukou jiných, ale i těch, které vycházejí z jeho nitra. Myslím si, že "Špatnej polda" byl skutečně tím nejvhodnějším způsobem, kde mohl Nicolas Cage ukázat svoje schopnosti. Přece jen přesvědčuje, že v něm něco je, jen si to většinou nechává pro sebe.
Zatím nemohu srovnávat s filmem "Poručík", ale jsem na něj docela zvědavý. "Špatnej polda" je dobrým akčním filmem, který nás nežene zbytečně do akce, snaží se nám také prezentovat i psychologické drama, které se točí kolem postavy poručíka Terence. Není to film pro každého, někoho možná bude trochu nudit, přece jen, není to snímek, který by měl bavit, ale měl by poukázat na problémy, do kterých se člověk může dostat. Je hodně filmů o špatných poldech, ale tenhle bude patřit k těm, které přece jen vyčnívají nad průměr. Mimochodem, tohle je film Wernera Herzoga, což je člověk, který natočí všechno, ale takový film byste od něj skutečně nečekali.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete nahlédnout do života jednoho špatného poldy.
Hodnocení: 75 % za možná životní výkon Nicolase Cage


Žádné komentáře:

Okomentovat