pondělí 13. května 2013

Elfen Lied (2004) - 80 %


Elfen Lied (Erufen rîto, 2004)
Ptáte se kdo nebo co je to diclonius? Tak nejkratší odpověď by asi byla, abyste se podívali na seriál "Elfen Lied". Najdete zde dostatečně jasnou odpověď. Ale abych vám ušetřil čas hledání ještě před tím, než se rozhodnete na seriál podívat, tak vězte, že dicloniové jsou mutanti. Nejsou to nějací oškliví mutanti, ale v ženském/dívčím provedení jsou vlastně velmi hezcí a roztomilí. Mají růžové vlasy a oči, což by v případě anime ještě nebylo tak divné, ale oni mají i rohovité výrůstky na hlavě. Ty jsou velmi zásadní, protože propůjčují dicloniům neuvěřitelnou sílu. Díky nim mohou dicloniové ovládat vektory, což jsou neviditelné, ale neskutečně silné ruce, které mají daleký dosah. Jejich síla se nám představuje hned v prvním díle, kde se setkáváme s Lucy, neskutečně silným dicloniem a jednou z hlavních postav seriálu.
Lucy byla vězněna v laboratořích, ale podaří se jí uniknout a dostává se do světa normálních živých, kde se setkává s mladíkem Koutou, který má pro její život mnohem větší význam, než by se na první pohled zdálo. A platí to i naopak. Ti dva se znají, i když to o sobě ani neví. Alespoň z počátku. Jejich příběh je poměrně tragický, ale takový rozhodně není celý seriál, který má celkem třináct epizod a k tomu ještě jednu speciální, která chronologicky patří mezi desátý a jedenáctý díl. V konečném součtu tedy vlastně čtrnáct dílu, každý má něco málo přes dvacet minut.
Roztomilost sama
"Elfen Lied" není nijak rozsáhlým seriálem, ale rozhodně se jedná o něco, co vám může poskytnout pohled na to, co je to japonské anime a jaké jsou jeho různé variace. "Elfen Lied" původně vycházelo jako manga, a to v letech 2002 až 2005, celkem má dvanáct svazků. Seriál byl poprvé vysílán v roce 2004. Jak definovat žánr? Japonci to definují snadno jako seinen manga, což je manga pro mladé muže, ale když pomineme demografický pohled, z našeho pohledu by bylo možné říct, že se jedná o brutální romantickou  fantasy tragédii s komediálními prvky. Takové zařazení je neskutečné a je na něm vidět, co vše dokážou Japonci spojit do jednoho díla. Někdy je opravdu neskutečné, co z toho vzejde. V tomhle případě se ale jedná o anime, které rozhodně stojí za pozornost.
Brutalita je zde nesmírně vysoká. Krev stříká ve velkých dávkách, lidská těla jsou rozsekávána, rozstřílena, rozkrájena, kdy nechybí ani záběry na to, jak vypadá takový průřez lidským tělem. Tohle násilí, a že je ho skutečně hodně, je pak v kontrastu s až pohádkovými postavami a humorem, který je součástí celé série a snad každý díl je jí trochu prodchnutý. Například postava Yuky, která je zamilovaná do Kouteho, tropí skvělé žárlivé scény, navíc on je v tomhle směru neskutečně nechápaví. Pak ale přijde pecka a nějaká postava je roztrhána na kusy. Když se Nyu proměňuje na Lucy, skutečně začnete mít strach. Mimochodem, to jsem asi nedovedl. Lucy se většinou v přítomnosti Kouty chová jako taková kočička. V podstatě pořád mňouká a nevydá normální slovo. Je nádherně roztomilá. Jenže to je pouze jedna její strana. Ta druhá je nesmírně zabijácká. Když je v akci, jsou to skutečná jatka.
Jak jsem psal - jatka
Jak jsem ale psal výše, je to především romantický příběh, i když jeho kořeny jsou velmi tragické. Celým příběhem se vleče Koutovo trauma z toho, že přišel o sestru a otce. Jedná se o stříbrnou nit, která má velký význam a je plně objasněna až v posledním dílu, který bych se nebál nazvat jako velké finále. Velmi emotivní díl, kterému skoro chybí humor, ale to je proto, že skutečně dokáže zamávat s vašimi emocemi. Takhle by měly vypadat závěry. Skvělé rozloučení se seriálem, který přišel se zajímavými nápady, seriálem, který je originální a vytváří neskutečné kombinace, o nichž byste si mysleli, že nikdy nemohou fungovat. Jenže ony fungovat mohou a fungují.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete směs, která je skutečně velmi originální a jedinečná.
Hodnocení: 80 % za neskutečnou kombinaci dětinskosti s brutálního násilí


Žádné komentáře:

Okomentovat