neděle 31. března 2013

G.I. Joe: Odveta (2013) - 65 %


G.I. Joe: Odveta (G.I. Joe: Retaliation, 2013)
Od snímku "G.I. Joe: Odveta" se nedalo čekat, že to bude velký film, že se bude snažit být chytrý a že se bude chtít za každou cenu zalíbit všem. Ale o to přece nejde. Nemá smysl se pokoušet oslovit všechny filmem, který vychází z oblíbených hraček, jež jsou určeny hlavně pro kluky. G.I. Joe je prostě ten nejlepší voják na světě. Respektive, je to skupina těch nejlepších vojáků. Jsou povoláváni na ty nejtěžší mise, které by nikdo jiný nezvládl. Musí se postavit i Cobra Commanderovi, který je tím největším nebezpečím pro svět. Alespoň se zdálo, že se o Cobru postarali v předchozím filmu "G. I. Joe". Jenže tak to není a hrozba pro celý svět trvá.
Rozhodně se nesetkáme se všemi postavami, které se nám představili v předchozím filmu, ale nechybí Duke (Channing Tatum), je tu Snake Eyes a také Zartan (Arnold Vosloo známý jako mumie z "Mumie"), nechybí Storm Shadow, zůstal i americký prezident s tváří Jonthana Pryce. Došlo však k výrazné obměně - v týmu G. I. Joes se objevují noví borci jako Flint (D. J. Cotrana), drsná kráska Jaye (Adrianne Palicki), ale hlavně skvělý a obří Dwayne Johnson, který pro mě stejně navždy bude "The Rock". Rozšířily se však i řady záporáků, a to hlavně v podobě muže, který si říká Firefly a který ve filmu dostal tvář Raye Stevensona. Nemá moc prostoru, ale tohohle Severního Ira mám prostě rád. Seriál "Dexter" (konkrétně sedmá série) tuhle náklonnost jen přiživil.
"G.I. Joe: Odveta" pokračuje v tom, že je tu někdo, kdo chce ovládnout svět. Na tomhle filmu je naprosto úžasné, že si nechce hrát na velké umění. Je to prostě akce podle hraček a takový je film. Zobrazuje vojáky jako tvrďáky, borce, co se nebojí skoro položit život, přitom jsou oddáni zemi a pravdě. Záporáci jsou zase hajzlové, kteří využijí všechno, a je jim jedno, kdo umře, hlavně, když dosáhnou svého cíle. Je to jednoduché, ale funguje to dobře, hlavně ve chvíli, když obsadíte skvělé herce (nesmím zapomenout na výborného, hláškujícího Bruce Willise) a k dispozici máte skutečně parádní triky a výborné akční sekvence. Trailer toho o akci prozradil docela hodně, ale není to na škodu. Trailer je tady upoutávkou, která vás zatáhne do akčního víru, který vás pohltí, i když je zbytek filmu prostě jednoduchý a předvídatelný. Jsou zde samozřejmě hlušší místa, musí zde být zklidnění, ale když přijde na akci, šlape to dobře, a to i taková klišé, jako zpomalené záběry, letící kulka, atd.
Chcete akci,  dostanete akci. Chcete přemýšlet, běžte si luštit sudoku. Film "G.I. Joe: Odveta" vychází ze hry a vlastně je to pořád taková hra. Velcí kluci si hrají a jiní velcí i menší kluci se mohou dívat. Když teď říkám kluci, mám na mysli samozřejmě i holky, kterým tohle sedí. Je to hra, v dobrém obalu. Obsah je slabší, sem tam přidává zbytečnosti - jako slepý mistr bojových umění, ale vzhledem k mojí slabosti pro RZA to vůbec není na škodu - a navíc se příběh vůbec neuzavře, ale je to prostě oddechovka. Tam, kde mě první film tolik neoslovil, tam už mě druhý film dostal svou hravostí. Škoda Channinga, ale režisér filmů "Let's Dance 2" a "Let's Dance 3D" ukázal, že zvládne akční podívanou, kde o nic jiného nejde. Kdyby se v kině k lístku ještě dávala malá postavička G. I. Joa budu naprosto spokojený.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když vás baví tenhle svět, který je skutečně z dětské vojenské fantazie.
Hodnocení: 65 % za zase jednu dobrou akci (sem tam s vtipem)


Žádné komentáře:

Okomentovat