pondělí 11. března 2013

Sherlock (seriál, od 2010) - 100 %


Sherlock (Sherlock, 2010-)
Seriálů stíhám poslední dobou docela dost. "Sherlock" je klasickým příkladem seriálu, o kterém vím, ale nejsem schopný se na něj podívat. Když pak jednou... A tohle se stalo. Když pak jednou jsem se na něj konečně dostal a nemohl jsem věřit svým očím. Konečně se někomu podařilo převést Sherlocka Holmese do moderní podoby, ale přitom zachovat všechny atributy tohohle génia, kterého nám prezentoval Sir Arthur Conan Doyle. Samozřejmě, milovníci předlohy asi budou nadávat na to, že tu místo druhé polovina 19. století máme 21. století v celé jeho technologické kráse, ale na druhou stranu budou muset uznat, že jinak se tvůrci drží předlohy naprosto dokonale a s klidem pak překonávají i velmi povedený návrat legendárního detektiva v podobě filmu "Sherlock Holmes" s Robertem Downey Jr.
Základ úspěchu tkví v tom, že si tvůrci skutečně dali práci s tím, aby příběhy přizpůsobili dnešní době. Sherlock Holmes s mobilním telefon je nezvyk, ale stejně to za chvíli budete brát normálně. Stejně tak Dr. Watson nepíše záznamy případů na papír, ale na svůj blog, který má velké množství obdivovatelů. A počet postupně narůstá. Londýn je ale pořád Londýn, místo, kde se může detektiv pěšky prohánět a řešit zde své případy. Co na tom, že ho na místo činu doveze automobil, místo nějaké drožky. Jde o podstatu, ne o prostředí. A podstatu Britové zachovali, a to i díky představitelům dvou hlavních rolí - ale nejen díky nim. Herecké obsazení je obecně geniální.
První, s kým se setkáme, je doktor John Watson. Martin Freeman si udělal jméno "Hobitem", ale myslím, že už zde ukázal, jak skvělým je hercem. Jeho Johnovi Watsonovi hned nevěříte, že je vojenským veteránem, ale hned prvním dílem vás o tom přesvědčí. Martin Freeman dokazuje, že je nejen skvělým obličejovým hercem - skutečně většinu hraní zvládne tím, jak se tváří -, ale je i výborným fyzickým hercem. Tahle role mu sedla dokonale a já jen doufám, že nás o svých kvalitách ještě přesvědčí. Ian McKellen o něm řekl, že by sám chtěl být tak nadaným hercem, jakým je Martin Freeman. Bral jsem jeho slova s nadsázkou, ale když se podíváte na "Sherlocka" nebo na "Hobita", začnete o jeho slovech hodně přemýšlet. Možná zas tak nepřeháněl.
I když je Watson skvělou postavou a důležitou, tou hlavní je samozřejmě - a vždycky bude - Sherlock Holmes. Svého dokonalého představitele tato postava našla v Benedictu Cumberbatchovi, Přiznám se, že jsem o tomhle herci příliš nevěděl, a to přesto, že jsem ho již v několika filmech viděl. Až tady mi ale ukázal, jak schopný je a hned jsem si ho začal více všímat. Nehezkou roli, ale přesto výborně zahranou se mi předvedl ve filmu "Pokání". To, co předvádí v "Sherlockovi" je však ódou na detektivního génia, ale zároveň na hereckého génia. Je přesně tím šíleným mužem, kterým Sherlock částečně je, šílený a geniální. Kadenci, s jakou dokáže mluvit, budete jen těžko stíhat, někdy vám bude dělat problém, abyste ještě zároveň chápaly, k jakým vysvětlením vlastně dochází. Trochu si budete připadat jako idioti, přesně tak, jak Sherlock všechny kolem sebe chápe. Ne, sakra tohle vůbec není příjemný chlap, ale stejně ho musíte milovat. Stejně jako milujete Gregoryho House. Nebo alespoň já to tak mám.
"Sherlock" je seriál, který má za sebou zatím dvě sezóny. Každá má jen tři díly (dohromady tedy šest dílů), ale zato každý díl má hodinu a půl čistého času. Přesně tak, tohle nejsou krátké epizody, ale v podstatě celovečerní filmy a každý z nich stojí za zhlédnutí. I když pravda, druhý díl první série byl trochu slabší, ale jakmile dojde na další známé postavy - mimochodem i ty jsou skvěle zahrané, ať už je to Irene Adler, Mycroft Holmes, nebo génius zločinu Moriarty - hned se na seriál dívá ještě lépe. Dočkáme se oblíbených příběhů jako "Studie v šarlatové" nebo "Pes baskervillský", ale i těch méně známých. S každým dalším dílem jsme ale více a více přesvědčování o tom, že sledujeme jedno z nejlepších televizních děl vůbec. Je jen dobře, že se to povedlo Britům, kteří přece jen mají k legendárnímu detektivovi bližší vztah. V tomhle případě to platí dokonale. Třetí série nás teprve čeká a ještě to bude pár měsíců trvat, než se dočkáme, ale myslím, že bude stát za to. Konečně se aspoň vysvětlí, co měl sakra znamenat konec šestého dílu!
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete vidět klasiku jinak a hodně dobře.
Hodnocení: 100 % za moderní pojetí, které si Sherlock rozhodně zasloužil a rozhodně mu sluší


Žádné komentáře:

Okomentovat