neděle 3. března 2013

Stručné ohlédnutí za udílením cen Český lev za rok 2012


Nedá mi to a musím napsat pár řádků také o předávání českých filmových cen. Když už jsem se věnoval Oscarům, bylo by trochu nevlastenecké na Lva zapomenout. Zaprvé bych chtěl pogratulovat všem oceněným, především pak snímku "Ve stínu" a všem jeho tvůrcům za to, že nám ukázaly, že vítězem nemusí být jen filmy od Bohdana Slámy, jehož "Čtyři slunce" jednoduše ostrouhaly. Jsem tomu rád, že s přehledem vyhrál snímek, který je na české poměry jiný, ale přesto si zachovává české prostředí a není zbytečně amerikanizovaný. V tomto se kritikové shodli i s diváky, i když je pravda, že "Ve stínu" byl až snímek na pátém místě, co do návštěvnosti za prvních osm promítacích týdnů. Vyhrál snímek "Líbáš jako ďábel", což jen dokazuje, že Češi prostě mají rádi své komedie. Klidně se vsadím, že za rok tuhle cenu převezme Zdeněk Troška za "Babovřesky". A neberu mu to, budu mu to ze srdce přát. Češi jsou vděčné publikum a jsem rád, že sem tam dokážou ocenit i něco opravdu kvalitního.
Teď ale k ceremoniálu, což je hlavní důvod, proč jsem vlastně tenhle příspěvek chtěl napsat. Poslednímu předávání Oscarů bylo vyčítáno to, že Seth MacFarlane měl pubertální humor, že se nezvládl doprovodný program, že to bylo roztahané. Český lev si očividně vzal výtky k srdci. Jan Budař na humor rezignoval a jeho trapnost byla skutečně na velmi vysoké úrovni. Chvílemi jsem se styděl a myslím, že takových bylo i hodně v publiku. Doprovodný program byl minimalizován na nic, pouze na samotného Budaře, který ukázal, že takovou akci není schopen utáhnout. Loňský ročník jsem neviděl, a tak nemohu srovnávat, ale přesto si říkám, že z toho mohl vyjít ještě jako vítěz. Lucie Bílá by většinou neměla moc mluvit. A pokud se týká roztahanosti, tak to je snad jediné pozitivum Českého lva. Všechno to uběhlo velmi rychle, hlavně proto, že se vysílalo na České televizi, která už nás nějakou dobu neobtěžuje reklamami. V tomhle směru jsou Oscary šílené, ale to je Amerika. Všeho je tam trochu víc.
Samozřejmě, srovnávat s předáváním Oscarů nemá moc smysl, Američané mají víc peněz, bohatší sponzory, velkolepější show a mohou si dovolit bohatý doprovodný program. Osobně mě letos také sem tam trochu nudil a zachraňoval to - pro mě - především Seth MacFarlane, který prostě vtipný byl. I když byl jeho humor útočný a místy skutečně pubertální, zasmál jsem se. Janovi Budařovi se to nepovedlo, a kdyby nepřišel Ondřej Vetchý, tak se asi nezasměji vůbec. Český lev nemá velkolepý rozpočet jako Oscary, ale pořád mám pocit, že zábavu a dobrý vtip je možné udělat i bez velkého finančního obnosu. Takhle za chvíli skončíme tak, že se bude Český lev vyhlašovat jako internetový článek. Divák z toho bude mít obdobný zážitek, jen ti oceňovaní budou trochu ochuzeni.
A abych měl článek kompletní, zde je seznam těch, kteří vyhráli:
  • Nejlepší film: "Ve stínu" (Kryštof Mucha, David Ondříček a Ehud Bleiberg)
  • Nejlepší režie: David Ondříček ("Ve stínu")
  • Nejlepší scénář: Marek Epstein, David Ondříček a Misha Votruba ("Ve stínu")
  • Nejlepší herec v hlavní roli: Ivan Trojan ("Ve stínu")
  • Nejlepší herečka v hlavní roli: Gabriela Míčová ("Odpad město smrt")
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Ondřej Vetchý ("Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka")
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Klára Melíšková ("Čtyři slunce")
  • Nejlepší hudba: Jan P. Muchow a Michal Novinski ("Ve stínu")
  • Nejlepší zvuk: Pavel Rejholec a Jakub Čech ("Ve stínu")
  • Nejlepší výtvarné řešení: Jan Vlasák, Jarmila Konečná a Lukáš Král ("Ve stínu")
  • Nejlepší dokument: "Láska v hrobě" (David Vondráček)
  • Nejlepší střih: Michal Lánský ("Ve stínu")
  • Nejlepší kamera: Adam Sikora ("Ve stínu")
  • Český lev za mimořádný přínos české kinematografii: Karel Černý
Večer skutečně opanoval film "Ve stínu" a naprosto zaslouženě. Velmi potěšilo ocenění legendy Karla Černého, co potěšilo méně, tak nepřipomenutí filmových osobností, které se s námi v loňském roce rozloučily. Snad příště. A snad lépe.


Žádné komentáře:

Okomentovat