středa 6. března 2013

Krvavý diamant (2006) - 70 %


Krvavý diamant (Blood Diamond, 2006)
Vím o tom, že jsem tenhle snímek už málem viděl minimálně třikrát, dokonce se mi i nějaké scény vybavovaly, připadaly mi povědomé, když jsem je viděl znovu a jsem si jistý, že jsem si to pouze nepředstavoval, ale za boha nemohu přijít na to, proč jsem film vlastně nikdy nedokoukal, nebo proč jsem od něj utíkal. Rozhodně je to film, který stojí za to, protože upozorňuje na problematiku, která tu pořád je a která, i když se nám zdá strašlivě vzdálená, by měla být řešena právě zeměmi, které jsou od ní docela daleko a které mají zdroje na to takové problémy skutečně řešit. Ano, České republika jistě nic nedokáže a jedinec už vůbec ne. Hlavně proto, že se o to většina z nás nepokusí. Řadím se mezi takové a neříkám to proto, že se chci kát, ale tak to prostě je.
Afrika je kontinentem, který je plný paradoxů. Na velkém území gigantická poušť a hned pod ní jeden z nejrozsáhlejších pralesů na světě. Na jedné straně země s jednou z nejstarších historií a úžasných mytologií, na druhé straně kmeny, které stále žijí doslova křováckým způsobem. Na jedné straně poměrně rozsáhlé bohatství v přírodních zdrojích (kromě půdy) a na druhé straně největší chudoba na světě, války, rozsáhlé uprchlické tábory a nemoci, které doslova devastují populaci. I to je v kontrastu s tím, že je v afrických zemích poměrně velká porodnost.
Hned úvod filmu nám ukazuje, že opravdu můžeme být rádi za sídliště, protože takový život v chatce mimo civilizaci, není žádná sranda, hlavně když do osady vtrhnou revolucionáři v džípech a hledají ty, kteří budou moct otročit v dolech na diamanty. Ti, co se na takovou práci nehodí, jsou hned o ruku kratší, aby neměli právo volit ve svých rukou. Drsné prostředí je zobrazeno drsně, bez příkras, ale s tím, že i zde mohou žít naprosto normální lidé, kteří chtějí jen rodinu a nic víc. Nejsilnější na filmu je především to, se verbují vojáci z řad dětí. Se samopaly v ruce cvičí, se samopaly v ruce jsou vystřílet vesnici. Nevadí, že je to jejich vesnice, nevadí, že tou zbraní míří na vlastního otce. Tak to je. Jsou to jen děti, jsou manipulovatelné a ti, co mají tu trochu moci, to šílenství, jim zbraně dají do ruky, protože ví, že to bude fungovat, že ty děti je budou poslouchat. Film "Krvavý diamant" to dokazuje.
i když se jedná o film, který je o diamantu, ten je vlastně jen určitou záminkou pro to, aby nám bylo ukázáno, jak to tak v Africe normálně chodí. Život, jaký ho známe, jaký si ho představujeme, ten tu prostě nefunguje. Ne, když nežijete v nějakém z velkých měst, ale na "venkově". I tohle označení je takové zvláštní, pokud venkov chápeme v našem pojetí. Zpět k diamantu, o který vlastně nejde. Jde hlavně o to pokusit se vymanit z toho života, využít příležitost a najít si pro sebe to místo na slunci, které není dopřáno všem. Leonardo DiCaprio předvádí další ze svých skvělých výkonů, ale mě už nemusí přesvědčovat o tom, jak skvělým je hercem. I "Django Unchained" nám ukázal, co v něm všechno je. Djimon Hounsou je mu však výborným spoluhráčem a oba si za to vysloužili nominaci na Oscara. Myslím ale, že by si Leo klidně mohl podat ruku s takovým Joaquinem Phoenixem. Skvělí herci, kterým se zatím nedostalo až tak velké pozornosti, aby si zlatého Oscara odnesli domů. Celkem zajímavé je, že jsou oba od sebe jen pár týdnů, oběma letos bude 39 let a oba mají tři neproměněné nominace. Nevěřím na náhody, ale tohle je celkem zajímavé.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jaké je to být Afričanem.
Hodnocení: 70 % za drsný film z drsného prostředí


Žádné komentáře:

Okomentovat