pondělí 25. března 2013

Croodsovi (2013) - 70 %


Croodsovi (The Croods, 2013)
Trailer na snímek "Croodsovi" mě zaujal, a tak jsem si řekl, že by byla škoda ho v kině propásnout. A tak jsme si na tenhle film vyšly. Animované filmy mám obecně rád, také kdo ne, že? Ale po několika minutách jsem začínal mít pocit, že tvůrci vystříleli všechny svoje náboje už v traileru a že snímek nebude mít čím zaujmout. Navíc začátek byl v duchu akce, aby to diváka rozpohybovalo, respektive nenudilo a navnadilo na další dění. Tohle akční běsnění, rychlé a v podstatě bezúčelné na mě mělo téměř opačný účinek. Skoro jsem si řekl, jestli by nestálo za to si na chvíli zdřímnout. Pak jsem ale byl rád, že jsem neusnul, neodešel, ani nic jiného.
Problém s filmem "Croodsovi" tkví v tom, že je do jisté míry podobný snímku "Rebelka". Především tedy dějově. V hlavní roli tu máme mladou zrzku, dceru statného otce rodiny, která nechce žít v jeskyni. Aha, asi bych měl dodat, že většina dění se motá okolo jeskynního člověka a jeho rodiny. Pravěk je však podán jako velmi imaginativní svět, kde se nesetkáte se zvířaty, na které jste zvyklí - tedy alespoň z knih nebo jiných podobných filmů. Jsou zde ptáci, kteří mají hlavu jako beran a také ji tak používají, želví ptáci, divní psi, ještě divnější pásky, velryby jsou na souši, sloni mají velikost myši i její ocas, atd. Fantazie pracuje skutečně na plné obrátky a je jen krása pohledět na tu pestrost a nádheru. Není to kýčovité, je to rozhodně zajímavé a originální.
Co není tak originální, to je příběh. Máme tu tedy rebelku, která nechce žít v jeskyni, ale chce poznávat svět, nové věci. Cože?! Nově věci?! Její otec vytvořil pravidla pro život přesně proto, aby se novým věcem vyhnuli. Musejí tyto pravidla dodržovat, aby přežili, a tak v podstatě nevylezou z jeskyně, jen když potřebují lovit. Jenže Iška, jak se nezbedná dcera jmenuje, v originále je to Eep, chce za světlem. A tak se jednou setká s Boyem, který je podobný. Chce poznávat, chce naplnit svůj sen - jít za sluncem. Tady bych se pozastavil nad "českými" jmény. V českém traileru se Iška představovala v původním Eep, ale musím říct, že Iška, i když je to divné, mi do českého filmu sedí víc. Její nový přítel se jmenuje v originále Guy, "česky" je to Boy, což mi hlava moc nebere... To to nemohl být třeba jenom Kluk? Anebo Guy, jako je v traileru? No a pak Pásek neboli Belt. Trailer prezentuje jméno Pásek, a to v jedné z nejlepších scén filmu, ale ve snímku samotném dabing uvádí anglické Belt. Je to na škodu. Zaprvé měla být jména sjednocena a asi bych dbal víc na češtinu. Pořád je to hlavně film pro děti.
"Croodsovi" mají ale neskutečnou střední část, v které se s hrdiny sžijete a rychle si na ně zvyknete. Jsou pak velmi sympatičtí a odpustíte jim i schématické jednání, hlavně moralizování na konci příběhu, ale to se dá čekat už od začátku a musíte na to být připraveni. Děti musí pochopit, jak je rodina důležitá. Beru to, s tímhle už se nic neudělá. Aspoň se to dětem vysvětluje zajímavou formou. "Croodsovi" nenadchnou jenom krásným vizuálním zpracováním, ty vlasy postav jsou vážně úžasné, místy má člověk pocit, že vidí hraný film, což by ale v současné době mělo být spíš standardem, ale film spoléhá i na dobré vtipy a musím říct, že ke konci už jsem se smál opravdu hodně a rád. Je to zábavný snímek, něco, co není jen obyčejnou snahou vydělat na dítěti. I když zde jsou klasické nešvary animovaných filmů (přílišné moralizování, schematičnost a kopírování z jiných snímků), pořád je to zábavná a zajímavá podívaná, kterou mohu s klidem doporučit nejen dětem.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete rozjitřit svou fantazii v rodinném příběhu.
Hodnocení: 70 % za to, že rozjezd je nevýrazný, konec moralizující, ale to mezitím mě dostalo

Žádné komentáře:

Okomentovat