pondělí 4. března 2013

Alien vs. Ninja (2010) - 15 %


Alien vs. Ninja (2010)
Japonské filmy jsou neskutečně zajímavé, stejně jako jsou neskutečně divné. A někdy i velmi špatné. "Alien vs. Ninja" je kombinací všeho, co jsem výše řekl. Je to film jistě zajímavý v tom, o čem pojednává (souboj ninjů s vetřelcem - není to TEN Vetřelec - není úplně špatný nápad), jejich pojetí je dost specifické a hlavně je to opravdu, ale opravdu špatný film. Tohle se spojuje do celku, který vás ale přesto může nadchnout. Takže pokud se nejdřív podíváte na hodnocení, ve vašem případě to místo 15 % může klidně být procent 50 nebo 70. Záleží na vašem vkusu a na tom, jaký máte vztah k béčkovým filmům. Takže i když dávám 15 %, je to opravdu krásných 15 %.
Snímek "Alien vs. Ninja" nemá nijak komplikovanou zápletku, což se ani od filmu podobného názvu a kvalit čekat dalo. Skupina ninjů se utkává v lese, když najednou vidí na obloze záblesk. Cosi se řítí z nebes a dopadá kdesi nedaleko. Co to asi bylo. Samozřejmě, že se s tím ninjové musejí dostat do kontaktu a my se zároveň dostáváme k tomu, co mají Japonci neskutečně rádi. To jsou příšery. Nevím, co je na nich tak fascinuje, ale jsou s tím doslova úchylní. "Alien vs. Ninja" není skutečně úchylným japonským filmem, ale naznačuje, jaké ty filmy opravdu mohou být.
Film si užívá, když se příšera objeví na scéně a divák si to může také užít. Opravdu to není Scottův "Vetřelec", ale obstojí dostatečně dobře. Navíc má neskutečně dlouhý jazyk, což už je japonská úchylka. Nejvíce ale na filmu potěší, že většinou nejsou triky dělány digitálně. Neříkám, že zde nejsou výjimky, jsou zde pořádné, ale místy je vidět, že si s tím tvůrci skutečně vyhráli a že si dali tu práci, aby triky vypadali opravdu docela dobře. Není to ta nejvyšší úroveň, ale místy opravdu skoro není poznat, že se jedná o umělou hmotu a ne o člověka.
"Alien vs. Ninja" je snímkem, který ve svém názvu trochu staví na oblíbenosti britského snímku z roku 1979 a zároveň i na tom, že existují snímky jako "Vetřelec vs. Predátor". Samozřejmě, že ani těmhle filmům se to kvalitou nevyrovná, ale je to celkem dobrý marketingový tah. Kdo by sakra neměl rád ninjy? Já je rád mám, mám je rád hodně a tak mě snímek potěšil, ale rozhodně to není zásadní snímek, který by měl přinést nový vítr do filmů o ninja bojovnících, bojových uměních nebo vetřelcích.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Japonci si rádi hrají i s blbostmi.
Hodnocení: 15 % za to, jak si Japonci umí skvěle pohrát s triky


Žádné komentáře:

Okomentovat