neděle 10. března 2013

Návrat do budoucnosti (1985) - 90 %


Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985)
Dlouho předlouho jsem se vyhýbal trilogii "Návrat do budoucnosti", až nadešel čas, abych se na ni konečně podíval. Nikdy jsem nepřišel na chuť té myšlence, kterou měl film prezentovat. Vlastně ani nevím proč, ve skutečnosti mám cestování časem rád. Když jsem se k filmu ale nakonec dostal, zjistil jsem, že opravdu nebyl důvod k tomu, abych se snímku bál, protože Zemeckis už tenkrát ukázal, že je v něm opravdu hodně a že světu představí ještě velké filmy.
Robert Zemekis má v hlavě skvělé nápady, a to jak ty, které jsou z oblasti sci-fi (zbožňuji film "Falešná hra s králíkem Rogerem"), tak i ty z oblasti méně fantastické, jako jsou "Forrest Gump" nebo "Trosečník". Většina jeho scénářů se ale pyšní jednou zásadní věcí - jsou neskutečně promyšlené a propracované. Platí to i v případě "Návratu do budoucnosti". Přiznám se, že jsem docela háklivý na cestování v čase a na tom, jak funguje. Většinou to dopadá tak, že tento prvek je spíše na škodu, ale "Návrat do budoucnosti" ukazuje, že je možné cestování v čase využít tak, aby to fungovalo dokonale. Není zde nějaká zásadní chyba. Samozřejmě, je otázkou, jak vlastně kauzalita funguje, jestli je možné, aby v jednom místě existovala jedna osoba dvakrát, ale pokud tohle přijmeme, tak "Návrat do budoucnosti" v rámci cestování v čase prostě nemá chybu.
Marty McFly (Michael J. Fox) je obyčejný kluk, který jezdí na skatu, ale má trochu divného přítele - doktora Emmetta Browna (Christopher Lloyd). Tenhle vynálezce je trochu hňup, ale jeden vynález se mu skutečně povede. Sestrojí stroj času, navíc celkem stylově, je to automobil DeLorean, který je stylový pořádně. Problém je v tom, že stroj potřebuje skutečně velkou dávku energie, kterou je nutné získat z plutonia. Nebyl by to takový problém, kdyby doktor nedostal plutonium od Libyjců, kteří chtějí bombu, jíž si objednali. A tak první zkouška stroje času dopadá dost fatálně. Doktor je mrtvý a Marty se ocitá v minulosti před třiceti lety, kde po něm vyjíždí jeho vlastní matka, která je pořádná kost.
Film staví na tom, že je možné měnit svou současnost tím, že měníme svou minulost. Kauzalita je zde dodržena, samozřejmě, že pro potřeby scénáře, ale v tomhle případě to vůbec nevadí, protože to funguje dokonale. Navíc jsou zde dva herci, kteří filmu dávají duši. Michael J. Fox je hercem, kterého nejde si neoblíbit, Christopher Lloyd a jeho Emmett Brown je zase tak krásně výstřední postavou, že se stal doslova ikonickým šíleným vědcem. V režii Roberts Zemeckise se tak předvádí skutečně promyšlený film, který vás bude bavit, a to i přesto, že sci-fi moc rádi nemáte. Mimo jiné, Zemeckis ukazuje i to, co mu vždycky šlo skvěle - trikové sekvence. Jsou skutečně povedené a člověk by ani nevěřil, že filmu je skoro třicet let. Bál jsem se filmu naprosto zbytečně, protože je skutečně skvělou ukázkou toho, jak může vypadat zábavné a chytré sci-fi.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete zábavné sci-fi, které je navíc chytré.
Hodnocení: 90 % za skutečně skvělé a promyšlené sci-fi o cestování v čase


Žádné komentáře:

Okomentovat