pátek 1. března 2013

Nejdelší den (1962) - 70 %


Nejdelší den (The Longest Day, 1962)
Co osobně hodně obdivuji na Johnu Waynovi, to je jeho hlas. Je to hlas odhodlaného, silného muže, hlas, který klidně budete poslouchat, protože víte, že to, co říká, je vždycky pravda. Je to hlas, kterému můžete věřit, který vás dokáže pokárat, ale víte, že to s vámi myslí dobře a nadává jen proto, že jste něco nezvládli. Proto se tenhle chlap tak skvěle hodil pro westerny, pro postavy čestných mužů. Není to jen jeho vysoká postava, ale právě také hlas, kterým dokázal rozdělovat příkazy, kterým pronášel věty, které by z úst jiných zněly hloupě a jako zbytečné moralizování. Přiznám se, že jsem doslova čekal na to, až ho zase uslyším. Pro postavu vysokého vojenského velitele se hodí dokonale. Nejen jeho hlas, ale celý John Wayne. Co je američtějšího kromě westernu? Samozřejmě americká armáda.
V případě snímku "Nejdelší den se tak musíme odpoutat od toho, že Wayna známe jako kovboje, musíme se odpoutat i od toho, že jsme na něj zvyklí z hlavních rolí. V tomhle filmu si totiž John Wayne nezahrál hlavní roli. Není možné přesně označit, kdo je mužem, který má hlavní roli, protože v hlavní roli je zde především válka. Druhá světová válka, jedno z nejkrvavějších období lidské existence, hlavně proto, že se děla skutečná zvěrstva a také proto, že tato jsou pořád v poměrně živé paměti. Nejšílenější misí pak jednoznačně bylo vylodění v Normandii, úkol, který spojenecké jednotky, převážně americké, přinutil vylodit se rovnou pod německé kulomety. Na druhou stranu ale mise, kterou se Američané dostali do Evropy, osvobodili Francii a mohli se vydat hlouběji do Evropy a dobýt i tu.
Den D byl v pozdějších letech zfilmován mnohokrát, především pak jako látka pro dokumentární filmy, ale Steven Spielberg nám v roce 1998 předvedl, že válku lze zachytit neskutečně uvěřitelně a velmi syrově. Je "Zachraňte vojína Ryana" je jedním z posledních skutečně dobrých filmů, které natočil. Osobně už nedám dopustit jen na "Minority Report". "Zachraňte vojína Ryana" se vyznačovalo naturalistickým zachycením šílené operace vylodění se na pláži Omaha. Hodinová bitva, kterou se změnily válečné filmy. Tohle rozhodně od filmu "Nejdelší den" nečekejte. Vnitřnosti se neustřelují, mozky nelétají, vlastně ani té krve zase tolik není. Přesto se skupině režisérů - každý natáčel něco, protože film se zabývá hlavně americkou stranou, ale jsou zde i scény z německého tábora, z Francie a Británie - podařilo zachytit válku poměrně věrohodně, poslední hodinová část filmu, která se věnuje samotnému vylodění je poměrně silná a sugestivní, za což může především neustálá kanonáda. Přece jen to v dnešních možnostech není úplně ono.
Ve filmu se objeví skvělí herci - Richard Burton, zmiňovaný John Wayne, Sean Connery, Roddy McDowall, Robert Mitchum -, ale ani jeden nemá tolik prostoru, aby skutečně zaujal. I když se film honosí tím, že se dívá na invazi i z pohledu Němců, tento pohled je velmi omezen. Nejvíce mě ale iritovala hudba, která mi přišla prostě špatně volená. Já vím, že ve své době to k válečnému filmu asi celkem sedělo, ale dnes už to není ono a závěrečné titulky jsem protrpěl. V konečném důsledku se jedná o film, který celkem věrně, ale nikoli dokonale, zachycuje atmosféru před vyloděním a během vylodění, dobře se mu daří po trikové stránce, ale ve srovnání s dnešní dobou to prostě není ono. Ale právě za triky snímek dostal Oscara. Druhý putoval kameře, která je především během vylodění dokonalá a dává nám alespoň o něco lepší prožitek. Přesto film už není úplně pro dnešního diváka, protože ten - alespoň si myslím - vyžaduje trochu větší realističnost.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak to tenkrát bylo a co všechno se podělalo.
Hodnocení: 70 % za na svou dobu naprosto skvělé ztvárnění jedné šílené operace, která znamenala zlom ve válce


Žádné komentáře:

Okomentovat