úterý 19. března 2013

Návrat do budoucnosti II (1989) - 70 %


Návrat do budoucnosti II (Back to the Future Part II, 1989)
Na "Návrat do budoucnosti" by bylo asi lepší se dívat jako na jeden velký film, protože tak je vlastně trilogie koncipována. Již od začátku se vědělo, že to tak bude a filmy na sebe přesně navazují. Tam, kde první respektive druhý film končí, tam druhý, respektive třetí film začíná. Kdyby tomu tak skutečně bylo a já viděl všechny tři filmy jako jeden celek, nejspíš by mě to velmi bavilo, ale když to vidím jako tři jednotlivé kousky, musím říct, že počáteční nadšení z prvního filmu se po zhlédnutí dvojky vytrácí a já už jen dostávám taškařici, která trpí tím, co na sci-fi filmech o cestování v čase nemám příliš rád. Tím je skutečnost, že se to pořádně zamotává. Vracíme se, postupujeme v čase tolikrát, že je to prostě trochu nuda, protože znovu prožíváme ty stejné scény. Tohle je ale skutečně čistě můj subjektivní názor a něco, z čeho jsem filmově unavený. Co se ale "Návratu do budoucnosti II" rozhodně nemůže vzít, to je skutečnost, že pořád dokonale funguje a po scenáristické stránce je v podstatě bezchybný.
Marty McFly se musí s doktorem Emmettem Brownem vypravit do budoucnosti, aby zabránili Martyho synovi dostat se do problémů. Futuristická budoucnost, která zase tak futuristická není a jsou zde pouze dva tři dobré nápady (bunda a "Čelisti 19"), je zastávkou pouze na necelou polovinu filmu, spíše třetinu, protože úkol je plněn rychle a dvojice cestovatelů spolu s Martyho přítelkyní se mohou vrátit do své přítomnosti, aby zjistili, že se stalo něco strašlivého. Jejich přítomnost je naprosto jiná, než jakou ji opouštěly. Muselo dojít k události, která všechno změnila. K události v roce 1955. A tak se znovu vrací do roku 1955, kde byli většinu prvního filmu a snaží se všechno napravit, ale samozřejmě způsobí ještě nějaké ty problémy navíc. Rok 1955 mě podruhé jednoduše nebavil, a i když tady to scenáristicky funguje dobře, prostě vidíme až mnoho stejných scén jen proto, aby nám Zemeckis ukázal, jak skvěle mu ten film šlape. Závěr je pak trochu zklamáním, protože je neskutečně otevřený a nic se neuzavřelo, na rozdíl od prvního filmu, kde prostě navazovalo další dobrodružství. Tady je příběh přeseknut ve svém plynutí a musí se počkat na třetí díl, abychom konečně zjistili, jak to skončilo. Nebo neskončilo?
Efekty ve filmu "Návrat do budoucnosti II" mi v některých ohledech přijdou lepší, především pak přechod do budoucnosti je dobrý - vznášedlo funguje dokonale a navíc i dobře vypadá. V tomhle směru je Robert Zemeckis jedním z průkopníků technologií, je to on, kdo vytvořil první skutečně dobrý snímek s animovaným hrdinou ("Falešná hra s králíkem Rogerem"), to on se rozhodl, že bude vytvářet celé filmy pomocí motion capture technologie ("Polární expres" nebo "Beowulf" a také "Vánoční koleda"). Z tohoto pohledu lze film oslavovat, je to i zábava, ale jak jsem psal výše, nejlépe funguje ve chvíli, kdy se promítá se svým prequelem a sequelem najednou. Dohromady tvoří trilogii, ale především jeden film. Nakonec i vyznění druhého dílu je takové, že se vlastně jedná o jakousi minisérii i s tím, že jsou zde upoutávky na díl třetí a na to, na co se můžeme těšit. A budou to kovbojové.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, proč měl Marty McFly cestovat do budoucnosti, aby pomohl svým dětem.
Hodnocení: 70 % za to, že je to už trochu jedno a to samé


Žádné komentáře:

Okomentovat