sobota 2. března 2013

Company of Heroes (2013) - 30 %


Company of Heroes (2013)
Nejsem zrovna milovníkem válečných filmů a podle všeho se jím nikdy nestanu. Uznávám film "Zachraňte vojína Ryana", líbil se mi snímek "Nepřítel před branami", ale to je tak všechno, co ve mně z válečné filmografie zanechalo nějaký odkaz. Nikdy jsem tyhle filmy nevyhledával. Možná, narodit se tak o dvacet let dřív, je můj přístup k nim jiný. Třeba si ještě cestu najdu, přece jen, u westernů se mi to podařilo, i když láska k nim doutnala již dlouho. Válečné filmy budou muset zatím ještě počkat. Jsem si ale naprosto jistý, že se k nim nedostanu přes filmy, jako je "Company of Heroes".
Američané byli skutečnými hrdiny druhé světové války a nikdo jim to neodpáře. Stejně tak jimi byli i Rusové. Díky následným historickým událostem se však na obě strany díváme jinak. Problém je v tom, že snímek "Comapny of Heroes" se nám snaží ukázat, že ti Američané byli skutečně naprosto skvělí. Já to chápu, ale proč se to pořád musí připomínat. Americká hrdost je pochopitelná, ale copak o tom nejdou natočit silnější filmy, příběhy, které skutečně zasáhnou, a ne jen nějaká pitomost o tom, že Amíci musí zneškodnit superbombu, kterou Hitler právě vyvíjí.
O příběh tady nejde, o ten až v poslední řadě. Tvůrci se chtěli vyřádit hlavně na akčních scénách, které jsou na první pohled povedené, ale člověk nesmí zabíhat moc do hloubky, nesmí ty scény příliš vnímat, protože pak najednou na hladinu vystupuje jeden velký problém - ty scény nejsou tak profesionální, jak by se mohlo zdát. Rozhodně nesledujete něco, co by se mohlo rovnat v reálnosti filmu "Zachraňte vojína Ryana" nebo seriálu "Bratrstvo neohrožených", které je také z produkce Stevena Spielberga a Toma Hankse. Některé scény jsou dělány přes vizuální efekty, a to prostě není v pořádku. Digitální výbuch nevypadá tak dobře, jako výbuch skutečný a na filmu je to pak znát. Stejně tak digitální krev není úplně ona. Chápu, že někdy je to jednodušší - dáme tam trik a ono to nějak bude vypadat. Je to levnější a je s tím méně práce. Ne každý film, hlavně když jde rovnou na video, si může dovolit profesionální triky.
Tom Sizemore se profiluje jako herec válečných filmů, ale to už dávno víme. Jenže "Company of Heroes" není ani snímkem "Zachraňte vojína Ryana", ani filmem "Černý jestřáb sestřelen". Fanoušci válečných filmů si ho asi celkem užijí, protože té akce je tu celkem dost, ale její kvalita prostě není taková, aby to uspokojilo diváka, který se válečným filmům moc nevěnuje, ale dostane se k nim spíše náhodou a okrajově. I když byl snímek "Nejdelší den" mnohem méně trikově povedený, v jeho případě to bylo dáno dobou a možnostmi. Přesto se mi líbil víc, mnohem víc.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak by dopadlo "Zahraňte vojína Ryana" bez účasti stejného štábu.
Hodnocení: 30 % za válku, která je nasnímána dobře, ale bez příběhu a hlavně se strašnými efekty


Žádné komentáře:

Okomentovat