úterý 12. března 2013

Čaroděj ze země Oz (1939) - 95 %


Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz, 1939)
Když už jsem šel do kina na film "Mocný vládce Oz", řekl jsem si, že je na čase oprášit svoji krásnou speciální edici film "Čaroděj ze země Oz", která vyšla k 70. výročí tohoto úžasného filmu. Přece jen už jsem si nepamatoval všechny podrobnosti, a tak jsem chtěl vědět, jak to navazuje, protože jsem si byl jistý, že zde návaznost mezi oběma filmy skutečně je, i když jsem na internetu četl jiné názory. "Mocný vládce Oz" je skutečně prequelem, i když nikoli prequelem, který vysvětluje události, jež přímo vedly k tomu, že se Dorotka objevila v zemi Oz, ale vysvětlují, jak se do země Oz dostal čaroděj Oz.
"Čaroděj ze země Oz" je něčím, co už nikdo v dnešní době nebude schopen natočit. Ten příběh je tak nádherně naivní, podaný s takovou lehkostí, že se prostě musí jednat o film, který vznikl teprve v době, kdy se médium seznamovalo s barvou a nevinnost ještě něco znamenala. Je jen smutné, že tohle platí opravdu jen ve filmu. Judy Garland jako obrovská dětská hvězda a později menší hvězda dospělá skončila smrtí nemilou, na předávkování drogami. Celý život se potýkala s alkoholovými a drogovými problémy. O to krásnější odkaz nám zanechala v dívce Dorotce, která se dostává do země Oz, do země za duhou, o které si zpívá v asi nejznámější melodii z filmu. Mimochodem, film získal celkem šest nominací na Oscara, ale pouze dvě proměnil. Jednalo se o cenu za nejlepší Hudbu a samozřejmě i za nejlepší píseň, kterou se stala právě známá a krásná "Over the Rainbow", kterou asi hodně lidí bude znát ve verzi od Israela Kamakawiwo'oleho, což je ale věčná škoda. Hlas Judy Garland a její projev v sobě má něco, co dokáže rozeznít srdce skutečně každého.
Příběh téhle muzikálové pohádky je poměrně známý. Dorotka nemá příliš pochopení u dospělých, s kterými by se chtěla bavit, a tak uteče z domova. Rychle si to ale rozmyslí a vrací se. Když tu přijde bouře. Vlastně pořádný hurikán a Dorotka se zničehonic ocitá v jiném světě. Otevře dveře domu, v kterém přiletěla a zjistí, že je v naprosto jiném, barevném světě. Do té doby byl celý film v podstatě jednobarevný, v různých odstínech. A že barva Dorotce i světu, ve kterém se ocitla, sluší. Je to země Oz a technicolorové barvy jsou prostě nádherné. Ano, jsou trochu kýčovité, ale prostě tohle je film, který je 70 let starý. To ho neomlouvá, tím jenom chci říct, že v jeho případě mu to sluší. Na "Mocném vládci Oz" už mi přišlo, že tvůrci zašli až trochu moc daleko, což bylo dáno tím, že si s moderními digitálními triky mohli dovolit víc. Dle mého názoru však stále vyhrává Dorotka a její země Oz, která je prostě nádherně provedená. Smaragdové město a pohled na něj z dálky, přes pole vlčích máků, je skutečně úchvatný.
I když je "Mocný vládce Oz" novějším filmem, postrádá určité kouzlo. Právě tohle kouzlo "Čaroděj ze země Oz" má. Je to jako s českými pohádkami. Po roce 1990 už v podstatě nikdo nedokázal natočit skutečně krásnou českou pohádku. Pár výjimek by se našlo, ale je jich jako šafránu. Stejně tak už nikdo nedokáže natočit film, který by byl tak krásně nevinný, tak nádherně by ukazoval boj dobra se zlem, jako se to povedlo "Čaroději ze země Oz". Navíc má ještě chytlavé písničky, na což si Sam Raimi troufnul jen s jedním číslem, které naštěstí rychle odeznělo. "Čaroděj ze země Oz" má prvky muzikálu, pohádky, ale také grotesky a umně je spojuje do skutečně krásné hodiny a půl, kdy budete mít pocit, že všechno můře být krásné. Že je to jenom sen? Ale no tak, které verzi příběhu, jež vypráví Pí ve filmu "Pí a jeho život" budete věřit? Té krásné fantastické, anebo té nudné realistické? Tohle je film pro lidi, kteří si rádi pohrávají se svou fantazií, pro lidi, co jsou pořád ještě trochu dětmi. "Mocný vládce Oz" se s tímhle dílem skutečně nedá srovnávat. Jeho hravost a nevinnost je naprosto pryč.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak opravdu vypadá příběh o čarodějovi Oz.
Hodnocení: 95 % za jednu z nejkrásnějších pohádek a její legendární pojetí


Žádné komentáře:

Okomentovat