pondělí 11. března 2013

Návštěvníci (1993) - 80 %


Návštěvníci (Les visiteurs, 1993)
"Návštěvníci" jsou dalším filmem, kterému jsem se z nějakého, mě samotnému přesně neznámému důvodu, vyhýbal. Překvapivě je to opět snímek o cestování v čase, podobně jako je tomu v případě "Návratu do budoucnosti", který jsem si také nechal dlouho ujít. Pokud jsem ale velebil "Návrat do budoucnosti" za to, že se jedná o chytrý film, který se na problematiku cestování v čase dívá skutečně vážně a promýšlí ji, tak v případě francouzské komedie "Návštěvníci" nic takového říct nemohu. Scénáristé si s časovým paradoxem pohráli podle svých potřeb, do jisté míry originálně, do jisté míry tak, aby jim to vyhovovalo při jejich dějovém záměru.
Godefroy de Papincourt (Jean Reno) je hrdinný rytíř, který se nikdy ničeho nezalekne a bije se za krále. Ten mu nyní dává možnost, aby se vydal za svou milou a dobyl její srdce. Se svým věrným, pitomým a protivným sluhou Jacquouillem se Godefroy za milovanou vydává, ale jako nebojácný muž zvolí špatnou cestu, cestu přes les, kde narazí na čarodějnici. Tu sice zajmou, ale copak by to bylo za čarodějnici, aby neměla vlastní temný plán. Drogou omámí Godefroye, který má halucinace a otce své nastávající si splete s medvědem a šípem z kuše mu prostřelí hlavu. Film je v tomhle směru z hlediska násilí poměrně drsný, ale zároveň zábavný. Otec nevěsty je mrtvý a nevěsta se raději odebere do kláštera, než aby s Godefroyem cokoli měla. Rytíři se však naskýtá příležitost, jak si svou nevěstu získat zpět. Díky lektvaru mocného kouzelníka může cestovat v čase a pokusit se o zvrácení dráhy šípu, který by jejího otce nezabil. A tak se po vypití lektvaru Godefroy i jeho věrný sluha ocitají ve 20. století.
Tahle zápletka jednoznačně nabádá k tomu, aby docházelo ke konfrontaci starého s novými, pořádky, které existovaly před devíti sty lety, jsou naprosto odlišné od těch, které fungují nyní. A film toho využívá naplno. Už dlouho jsem u komedie neměl pocit, že se v ní pořád něco děje, ale tohle je snímek, který se opravdu nezastaví. Chování postav je místy až absurdní, ale to snímku dodává na tempu. Film není plný vtipů, které by vás naprosto uzemnily, ale když se nad nimi zamyslíte, musíte uznat, že Francouzi mají opravdu skvělý smysl pro humor a ze zápletky dostaly skutečně hodně, možná nejvíce, co mohli. Nevěřil jsem tomu filmu, ale přesvědčil mě, že to skutečně stojí za to a bavil jsem se. "Návštěvníci" však mají takový náboj, že vás udrží neustále napjaté, aniž byste chtěli od filmu odejít. Tohle je atribut, který většině komedií ze současné doby chybí. Když to například srovnám s filmem "Nepoužitelní", jsme naprosto někde jinde. "Návštěvníci" dokážou pobavit a jejich příběh, i když se moc nezatěžuje kauzalitou a časovým paradoxem, přece jen funguje, je originální a dokáže zaujmout. Nemyslel jsem, že budu zrovna tenhle film doporučovat ve velkém, ale skutečně tak dělám. Po dvaceti letech stále stojí za to.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět film, kde Jean Reno skutečně válel v tom nejlepším smyslu slova.
Hodnocení: 80 % za to, že tahle komedie se prostě nezastaví


Žádné komentáře:

Okomentovat