čtvrtek 14. března 2013

Dr. House (seriál, 2004-2012) - 95 %


Dr. House (House M.D., 2004-2012)
S doktorem Gregory Housem jsme strávili krásných osm sezón a já musím říct, že jsem se celou dobu královsky bavil. Ano, seriál má své určité nešvary, ale to nic nemění na tom, že pro televizi byla vytvořena jedna z nejgeniálnějších a zároveň nejrozporuplnějších postav. Gregory House je génius medicíny. Dokáže diagnostikovat případy, které jiní doktoři prostě nejsou schopni vyřešit. Jenže má problém. Je to neskutečný rapl, egoista, namyšlenec a s pacienty a vlastně i s ostatními lidmi jedná tak, že jsou pro něj jen idioti. Přesto jsou kolem něj lidi, kteří ho mají rádi, anebo alespoň tací, kteří ho minimálně obdivují. Nejde ho neobdivovat. Seriál je tak skvěle vystavěn, že ho prostě obdivovat musíte. Mám rád tyhle kladné/záporné postavy a s Housem jsem si prostě rozuměl.
Největším nešvarem celého seriálu je skutečnost, že má schéma, které se opakuje v podstatě v každém díle. Na začátku máme úvod, kde se nějakému, většinou neznámému člověku stane něco nepěkného. Krvácení uší, ztráta vědomí nebo ztráta zraku, končetiny se lámou, objevuje se nepěkná vyrážka. Střih a jsme v nemocnici Princeton Plainsboro, kde se seriál odehrává. Tam má svou kancelář dr. House a jeho tým, většinou tří až čtyř lidí, kteří se postupně během sezón různě obměňují. Společně se svým týmem House případ řeší, proberou deset diagnóz, které nakonec nepasují, mnohdy se pacientovi přitíží, ale pak má House vnuknutí, většinou díky naprosté náhodě, nějakému nevinnému chování postavy, úkonu, nebo něčemu podobnému, a během chvilky přijde na jednoduchou pravdu a určí přesnou diagnózu.
Já vím, že to zní docela hloupě, ale to se na seriál nejdříve musíte podívat a hodnotit. Ono je totiž důležité, kdo House hraje. Tím hercem je Hugh Laurie, Brit, který je především hercem komediálním, což tedy částečně potvrzuje, ale zároveň dává Housovi takové charisma a takovou osobní sílu, že ho skutečně budete buď milovat, nebo nenávidět za to, jak je na všechny kolem sebe hnusný. Jenže on je to skutečně neuvěřitelně inteligentní člověk, který ale zároveň trpí. Tohle je asi hlavní důvod, proč mu sem tam něco odpustíte. Celou dobu, co se s ním v osmi sezónách budete znát, trpí bolestmi. Kdysi málem přišel o nohu a vlastně i o život. Nohu mu zachránili, ale pouze za předpokladu, že mu kus z ní uřízli. Kvůli tomu kulhá a navíc trpí chronickou bolestí, díky které si vytvořil silnou závislost na Vicodinu, prášcích, které tlumí bolest, ale zároveň jsou vysoce návykové, ještě více než morfium.
A tak se s Housem potácíme nejen jeho životem, kde je jen málo radosti, ale i jednotlivými případy, na kterých dělá a které skutečně miluje. Má dar, dar diagnostika a neskutečně vzdělaného člověka, který jediný ho drží naživu. Řešit případy, kde lidé umírají, kde trpí něčím, co nelze na první pohled odhalit, tohle je jeho smysl života. Je detektivem, který řeší případy, je Sherlockem Holmesem medicíny. Myslím, že tohle není vůbec špatné srovnání, protože sedí dokonale. Seriál si navíc ještě bere hodně z "Kriminálky Las Vegas" a dalších podobných televizních sérií. Je to detektivní seriál, protože o případy tady jde v první řadě. O případy, kdy se pátrá po viníkovi. Tím není člověk - alespoň ne většinou -, ale něco, co pouhým okem nevidíme. House většinu případů vyřeší, když ne, vždycky to má nějaké ponaučení, vždycky to s vámi dokáže zamávat.
Seriál "Dr. House" měl skvělé scénáristy a každý příběh, i když se podstatou začaly časem velmi opakovat, je podán takovým způsobem, že čekáte až do konce, jak to dopadne, jaké bude odhalení nebo pointa. A že to dokážou podat. Seriál se mi neomrzel, ale musím říct, že jsem rád, že skončil osmou sezónou. Už neměl, co by nabídnul nového. Takhle skončil na vrcholu, v tom nejlepším. Samozřejmě, že mě konec mrzel, ale když se na to dívám zpětně, musím uznat, že skutečně přišel v pravou chvíli, i v té pravé podobě. Takhle za sebou necháváme seriál, který nás dokázal bavit osm let, navíc musím říct, že to platí i s českým dabingem, který je hlavně v případě House samotného skutečně výborný.
Abych nezůstal nic dlužný, tak ještě k postavám, které jsou kolem house. Všichni jsou velmi důležití, protože bez nich by seriál nebyl tak skvělým, i když samozřejmě hlavní tíha vždy stála na skvělém Lauriem, který si za roli vysloužil i dva Zlaté glóby a k tomu další čtyři nominace. To znamená, že nebyl nominován pouze za dvě sezóny - sedmou a osmou. Mezi dalšími herci pak zaujmou hlavně Omar Epps, který se kdysi objevil v "Draculovi 2000", ale role Erica Foremana bude asi tou nejpamátnější v jeho kariéře. Podobně to bude i u Roberta Seana Leonarda, který hraje Dr. Jamese Wilsona. Je to onkolog a snad jediný skutečný Housův přítel, který ho nikdy neopustí. Lisa Edelstein ztvárnila po sedm sezón Lisu Cuddy, děkanku fakultní nemocnice a Housovu lásku, bohužel pro osmou sezónu neprodloužila smlouvu, ať už byli důvody jakékoli. Jennifer Morrison seriálem nastartovala svou kariéru, kterou přenesla do seriálu dalšího - "Once Upon a Time". Nejvíce se mezi herci uchytila určitě Olivia Wilde neboli Třináctka, která do seriálu vstoupila v roce 2007, kdy House hledal nový tým. Jesse Spencer v roli Roberta Chase provázel House skoro až do konce. Ale byli zde další zajímaví herci - Peter Jacobson, Kal Penn, Odette Annabele, Charlene Yi, Amber Tamblyn, Anne Dudek, skvělé role zde ztvárnili David Morse nebo Chi McBride. Mrzí mě, že seriál skončil, ale jak říkám, skončil v nejlepším. Na postavy budu rád vzpomínat a myslím, že někdy v budoucnu, se k nim ještě vrátím. A doufám, že Hugh Laurie ještě někdy překročí svůj stín a uvidíme se s ním v dalších zajímavých rolích.

Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete vidět šíleného génia při práci.
Hodnocení: 95 % za to, že kdybych měl říct, jaký seriál si vzít na pustý ostrov, bude to tenhle


Žádné komentáře:

Okomentovat