pondělí 4. února 2013

Jayne Mansfield's Car - 70 %

File:Jayne Mansfield's Car.jpg
Jayne Mansfield's Car (2012)
Billy Bob Thornton je celkem uznávaný herec, ale Oscara si nevysloužil za své herecké umění, vysloužil si ho za scénář, a to k filmu "Smrtící bumerang", který zároveň i režíroval. Stejně tak autorským dílem je i jeho film "Jayne Mansfield's Car". Hned na začátku musím zklamat všechny, co si mysleli, že tohle bude film o tom, jak se Jayne Mansfield zabila. Ne, rozhodně nečekejte, že uvidíte letící hlavu nějaké známé herečky, naopak, nic takového ve filmu není. "Jayne Mansfield's Car" je v podstatě jen metafora, jen určitý bod, kolem kterého se točí část osudů dvou rodin.
Caldwellové a Bedfordové jsou americké rodiny, které poměrně poznamenala válka, některé psychicky, některé fyzicky. Nutno říct, že vyšinutost je zde výraznější než poškození fyzické, i když v případě jednoho z hlavních herců... No, nechte se překvapit, je to přece jen docela šok. Není to pointa filmu, ale rozhodně pointa jedné scény.
Filmy je hodně zaměřený na dialogy, které se pronášejí v klidu, anebo poměrně ve vysokém rozrušení. Billy Bob Thornton si pro svůj film vybral naprosto skvělé herce, a tak skoro žádný dialog nevyznívá na první pohled nudně. Kromě toho, že si ve filmu zahrál sám, Billy Bob obsadil ještě takové legendy jako Robert Duvall nebo John Hurt, je tu i Tippi Hedren, kterou všichni budou mít spojenou s Hitchcockem a jeho filmem "Ptáci". Nechybí ale třeba Robert Patrick ("Terminátor 2: Den zúčtování" nebo nově "Gangster Squad - Lovci Mafie")nebo Ray Stevenson, který zazářil v sedmé sérii seriálu "Dexter".
Všichni tihle herci prezentují zajímavou sondu do života obyčejných rodin, které se snaží žít, ale zároveň si rozumět. Střetnutí několika generací rozhodně nevyznívá pozitivně, jsou zde problémy, ale i přes všechny tyhle problémy jsou to rodiny. Musejí společně fungovat, musejí si k sobě nějakým způsobem najít cestu. Někteří skousnou to, že jejich syn je hipík a budižkničemu, jiní zase to, že jejich syn není takový voják, jakého by si představovali. I když je film pojat jako drama, rozhodně nevyznívá nijak negativně. Částečně je to i zasazením do doby a samozřejmě i civilnějšími hereckými výkony.
Film neřeší nějaké velké problémy, stále zůstává zaměřený pouze na rodiny a jejich osudy a vztahy. Nehoda Jayne Masfieldové je pak jen dalším tématem, o kterém je možné mluvit, které může pomoct rodiny sblížit. Není to téma zásadní, ale přesto je možné zde spojitost vidět. Jayne Mansfield zemřela mladá, na vrcholu života, její smrt byla příšerná. Dnes po internetu kolují fotky z nehody. I přesto, že členové rodiny žijí, někteří dlouho, stejně si života ne vždy dokáží vážit. Mohou se to naučit, ale musí chtít. Poselství filmu nám není vnucováno, buď ho přijmete, nebo ne. "Jayne Mansfield's Car" vás pak může trochu odradit svým pomalým tempem a vlastně i tím, že zde není příliš zásadní nějaký hlavní příběh, ale jednotlivé epizodky, které se dějí členům rodin, případně všem najednou.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že vaše rodina si nerozumí.
Hodnocení: 70% za silné rodinné drama, nebo spíš silné drama o rodinách

Žádné komentáře:

Okomentovat