čtvrtek 14. března 2013

Legend of Kung Fu Rabbit (2011) - 20 %


Legend of Kung Fu Rabbit (Tu Xia Chuan Qi, 2011)
Já vím, že už to bude znít jako obehraná písnička, ale teď mě pro změnu dostali Číňané, kteří opět dokazují, že dobré animáky přicházejí ze Spojených států. Alespoň ty rodinné určitě. "Legend of Kung Fu Rabbit" je jen dalším důkazem toho, že v Americe přijdou s nějakým nápadem a za hranicemi se tyhle nápady jen kopírují, protože je to trendy a protože očividně nikdo nemá lepší nápady. Neříkám, že "Kung Fu Panda" byl dvakrát geniální film, ale jako animovaný kung fu film to bylo naprosto dostačující. Pobavil a navíc ctil i filmová pravidla žánru. Byla krása pohledět na souboje, které se zde udály.
Snímek "Kung Fu Panda 2" už mě rozhodně tolik nezaujal, a tak jsem si říkal, že vůbec nebude vadit, když zkusím nějaký jiný kung fu animovaný film. "Legend of Kung Fu Rabbit" rozhodně nebyl dobrou volbou. Čekal jsem něco, co bude mít čínský styl, co bude vycházet z mytologie, možná bude použita nějaká originální animace s prvky místní kultury a místních vlivů. Jenže místo toho jsem dostal prapodivnou kopii filmu "Kung fu Panda", kopii, která vůbec nebyla tak zábavná a už vůbec ne zajímavá. No jen se pokuste najít rozdíl.
V hlavní roli je velký tlustý králík, který to umí v kuchyni, ale kung fu mistr to zrovna není. Jeho štěstí (ano, je to taky smolař) ho však zavede do blízkosti umírajícího kung fu mistra, který na něj nějakým nepříliš smysluplným způsobem přenese všechny svoje schopnosti. A tak se tlouštík, co umí vařit, musí vydat na cestu bojovníka, kde bude muset čelit největšímu zlu - velké, zabijácké pandě. Wow! Pecka, co? Úplně jiný příběh. Navíc - a pozor, to je to nejdůležitější, proto se to musí zdůraznit - panda je tu záporná postava! No úplně jsem si z toho sednul na zadek. Koho by to napadlo, dát jako záporáka pandu? To je naprosto nová myšlenka... A to ještě nemluvím o tom, že kung fu králík se jmenuje Fu. Kromě toho, že se film utápí v neoriginalitě, utápí se i v trapných scénkách, které nemají žádnou šťávu. "Legend of Kung Fu Rabbit" je filmem, který mě ohromil svou nudou, svou tupostí a nesmyslným kopírováním americké produkce, aniž by se využil potenciál domácí. Přitom Čína má tak bohatou historii!
"Legend of Kung Fu Rabbit" rozhodně není film, který mohu doporučit. Animace není nijak dokonalá, grafika je místy podivná a hlavní hrdina rozhodně nevypadá jako někdo, koho byste si mohli zamilovat. Je vlastně docela odporný a anglický dabing mu moc nepřidává. Je to takový ten druh tupce, který je prostě tupý, groteskně se potácí jednotlivými scénami, aniž by skutečně pobavil, ale přesto máme uvěřit, že na konci se promění v toho pravého a jediného hrdinu. Jsou zde scény se stop motion, které mají udělat dojem na diváky, ale myslím, že to se nepovede ani u dětí. Produkční společnosti by se na podobné kousky měli rovnou vykašlat a raději se zaměřit na něco skutečně pořádného, něco, co má příběh, co má úroveň. "Legend of Kung Fu Rabbit" ji rozhodně nemá.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jaké by to bylo, kdyby pandy byly v kung fu filmech záporné postavy.
Hodnocení: 20 % za další, neskutečně neoriginální animák


Žádné komentáře:

Okomentovat