sobota 9. března 2013

Nepoužitelní (2012) - 35 %


Nepoužitelní (De l'autre côté du périph, 1972)
Snímek "Nedotknutelní" mě dostal svou bezprostředností, svým příběhem a hlavně hereckými výkony. Musím říct, že Omar Sy mě tenkrát velmi zaujal, a když jsem uviděl jeho obličej i na propagačních materiálech k filmu "Nepoužitelní", říkal jsem si, že bych mohl dostat podobnou porci zábavy, když už ne emocí v širším měřítku. Přiznám se, trochu mě zarazil český název. "Nepoužitelní". Znělo mi to až neskutečně podobně názvu předchozího úspěšného filmu "Nedotknutelní". Co si budeme povídat, nejedná se o záměr francouzské produkce, ale plně záměr českého distributora, který si řekl, že "Nepoužitelní" zní podobně jako "Nedotknutelní", a tak na to lidé spíše půjdou. Po zhlédnutí filmu nutno říct, že to byl skutečně mistrovský tah, protože právě přítomnost Omara Sy mě navnadila, jenže to je tak všechno.
Omar Sy hraje naprosto stejnou postavu, jakou hrál v předchozím filmu, akorát je spíše směšný, než reálný a zábavný díky svému přirozenému vystupování. Prostě se zde tlačí trochu moc na pilu a snímek tak vyznívá jako něco hodně přežvýkaného, něco, co se moc snažilo být zábavným a moderním filmem, až z toho vzešlo něco, co nemá žádný příběh, něco, co nemá pořádný smysl. Jde jen o vršení rádoby zábavných scén na sebe, které postrádají nějakou silnou zápletku. Ano, z kina jsem odcházel velmi zklamaný, což rozhodně není obrázek, po kterém jsem toužil, když jsem viděl první trailer na film, což vlastně není tak dlouho, maximálně týden.
Film vypráví o dvou policistech. Prvním je Ousmane Diakhité (Omar Sy), který je chlapík z předměstí, ten, co si myslí, že v tom umí chodit, ale je to jen jeho představa. V terénu je sice použitelný, ale vede to k tomu, že divák musí sledovat, jak on si o sobě myslí, jaký je borec, ale ve skutečnosti jím není. A to je sranda. Hahaha. Druhým policistou je François Monge (Laurent Laffite), který by měl být jeho naprostým opakem, ale ve skutečnosti tomu tak vůbec není, protože on je mu celkem dost podobný, jen to, že se většinou vyskytuje ve "vyšší" společnosti by mělo být jeho poznávacím znamením. Již v tomhle základním rozdělení rolí je velký problém. Ty postavy nejsou dobře napsané. Ani jeden nepatří do prostředí, kam by podle scénáře patřit měl, ale nepatří ani do prostředí, kam by měl patřit druhý. Jsou to postavy, které se silně přizpůsobují tomu, co jim scénáristé nutí. Tohle už je samo o sobě špatně. Tam, kde scénář neví, tak prostě udělá zkratku a jede se dál. Scéna na sídlišti, kde po nich jde početná skupinka místních gangsterů, by mohla být jednou ze stěžejních, ale je zabita tím, že se prostě udělá střih, protože hlavním hrdinům se v tu chvíli podle scénáře nesmí nic stát. Je to příliš průhledné, příliš špatné.
Mluvit o nějakém hlavním příběhu kriminální komedie "Nepoužitelní" nemá smysl. Dvojice policistů, každý z jiného okrsku, každý z jiného světa, se musí dát dohromady a řešit celkem nezajímavý případ. Ale proto, že mezi nimi funguje chemie, je to zábava k popukání. Jenže ona mezi nimi ta chemie nefunguje. Je to jen vršení nepříliš zajímavých a nepříliš zábavných scének, které vesměs dokážou aspoň na chvíli zaujmout, ale celkově to není nic, co by vás dokázalo i na krátkou hodinu a půl skutečně zabavit. Chybí zde pořádné vyvrcholení. Je škoda, že zde podrobněji nejsou rozebrána témata, která jsou naznačena - rasismus, kulturní rozdíly, společenské rozdíly. Všechno je podřízeno tomu, aby to byla zábava. Není. A to je prostě špatně. Francouzský film, který je francouzský jen jazykem, kterým se v něm mluví. Víc připomíná nějakou nedotaženou americkou komedii.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete francouzský film, který moc tlačí na pilu, chce být vtipný, ale zapomíná na to ostatní (příběh).
Hodnocení: 35 % za zbytečnou snahu dát Omaru Syovi zase stejnou roli jako ve filmu "Nedotknutelní"


Žádné komentáře:

Okomentovat