čtvrtek 21. března 2013

Univerzální voják (1992) - 70 %


Univerzální voják (Universal Soldier, 1992)
"Univerzální voják" je prostě klasika žánru. Na blogu jsem měl článek o filmu "Universal Soldier: Day of Reckoning", který mě docela příjemně překvapil, hlavně tím, že se vrátili oba hlavní hrdinové (Jean-Claude Van Damme a Dolph Lundgren), ale přece jen, tohle je klasický akční film, který jsem poprvé viděl snad v době, kdy se prvně vysílal v televizi. Nevím, ale je to skutečně dávno, kdy jsme s bratrem zkoušeli něco podobného jako JCVD v závěru filmu, kdy snožmo prokopne s Lundgrenem stodolu. Rozhodně doporučuji to nedělat proti pohovce, jejíž opěradlo výrazně pruží.
"Univerzální voják" není jen klasickým akčním filmem, ale má v sobě zásadní sci-fi prvek, který ho výrazně oživuje, i když hlavní hrdinové jsou vlastně mrtví. Sledujeme úvodní scénu, kde jsou Luc Deveraux (JCVD) a Andrew Scott (Dolph Lundgren) ve vietnamském pekle a mají se vypořádat s posledními přeživšími. Jenže se to nějak zvrtne. Andrew se ukáže jako sadistický vrah a to Luc prostě nemůže dopustit. Navzájem se zabijí. A to by mohl být konec příběhu, ale on zde ve skutečnosti opravdu jen začíná. Střihem se dostáváme k záchranné vojenské akci, kde skupina nedobrých lidí obsadila obrovskou přehradu. Tohle se odehrává o 23 let později. Jenže my se zde znovu setkáváme s oběma vojáky. Jenže teď jsou z nich univerzální vojáci. Jsou to mrtví lidé, kteří byli znovu oživeni a naprogramování tak, aby se stali v podstatě nezničitelnými stroji na zabíjení. Jejich mysl je ovládána počítačově a oni musí plnit rozkazy. Samozřejmě, že je jasné, že je jejich vzpomínky doženou, protože GR44 je pořád spravedlivý Deveraux a GR13 je zase vyšinutý Scott.
Roland Emmerich vstoupil snímkem "Univerzální voják" do Hollywoodu a také díky němu se zde uchytil, i když pak natočil komerčně výrazně úspěšnější filmy. "Univerzální voják" má však všechny atributy dobré akční zábavy. Je zde jeden hrdina a jeden skutečný záporák, krásná žena, která by se měla chránit a zároveň je tím, kdo hláškuje, takže nechybí ani humor. Humornou postavou je po setkání s reportérkou i GR44 a JCVD tak ukazuje, že mu nedělá problémy ani komická rovina. Docela se divím, že ho tak tvůrci nevyužívali víc, protože tak rozhodně dokáže film pozvednout a diváka zaujmout i jinak než pouze svými kopy, které jsou skvělé, o tom žádná.
JCVD a Lundgren si sedli dokonale a jejich nepřátelství je přesně takové, jaké divák chce vidět. Nenávist mezi nimi je velká, a tak může dojít i na závěrečný souboj, kde už to s naším kladným hrdinou vypadá špatně, ale přece jen není vše ztraceno. "Univerzální voják" je film, který funguje jak v akční rovině, tak i v rovině příběhové a ve scénách, kdy o akci nejde, ale děj se zklidňuje. Je vidět, že tohle natáčel někdo, kdo skutečně věděl, co dělá. Ať už je váš názor ne Emmericha jakýkoli, tenhle film se mu prostě povedl a pro mě to bude navždy akční klasika.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak prokopnout chlápka stodolou.
Hodnocení: 70 % za to, že tohle je prostě akční klasika se všemi klady i zápory

Žádné komentáře:

Okomentovat