úterý 12. března 2013

Raubíř Ralf (2012) - 80 %


Theatrical release poster depicting the protagonist, Ralph, along with various video game characters
Raubíř Ralf (Wreck-It Ralph, 2012)
Animované filmy poslední dobou docela válí. Myslím animované filmy ze Spojených států, protože co si budeme namlouvat, jiné mě příliš nepřesvědčili o tom, že jsou skutečně kvalitní. Mluvím také o filmech rodinných, a ne o takových, jako například "Valčík s Bašírem", což je animovaný film, který není z USA, a přesto je kvalitní. Ale určitě bych ho nedoporučoval jako rodinné kino s dětmi v neděli, když není nic lepšího na práci. Spojené státy se však prezentovaly zajímavými pokračováními jako "Madagaskar 3" nebo "Doba ledová 4: Země v pohybu" a nyní i filmy originálními, jako je třeba "Raubíř Ralf". Musím říct, že tenhle animák se mi velmi líbil.
Je jasné, že o něco více si ho užije ten, kdo má nějaké ty herní zkušenosti, ať už z počítačů, nebo z televize. Ale i na mobilech se objevují postavičky, které kdysi nutily děti, aby je hráli na herních automatech. A nejen děti. Herní automaty v tom smyslu, že se na nich hraje videohra, nejen automaty výherní, které najdeme v kasinech, nejsou u nás příliš rozšířené. Přiznám se, že netuším, kam jít, jestli je u nás vůbec místo, kde je mají. V Americe se jedná ale o něco naprosto běžného, kde spousta dětí prožila svoje dětství. To čekání na novou hru, snaha porazit jiného hráče, další setkání s oblíbenými postavami... Tohle si většina z nás mohla nechat jen na doma a nějaké ty první domácí konzole, anebo počítač.
K tomu, aby se vám však snímek "Raubíř Ralf" líbil, nutně znalosti her nepotřebujete. Je to však výhoda. Výhody hlavně pro ty, kdo poznají Qberta, Sonica a další postavičky, kterých je skutečně velké množství. Samotný film jich disponuje desítkami, některé jsou málo významné, některé pro děj naprosto nezbytné. Proč jich je tolik? Protože jsme v jedné herně, kde si mohou děti hrát velké množství her. Když odejdou a prodejna se zavře, mají volný prostor a mohou se sejít a povídat si mezi sebou, zažít nová dobrodružství, ale stejně tak se musí včas vrátit, aby jejich hra nebyla mimo provoz, nebo dokonce stažena z herny někam do skladu, někam pryč. Raubíř Ralf je zápornou postavou jedné hry. Jeho úkolem je ničit dům s malými lidičkami, který opravuje Felix, což je hlavní postava hry. Všichni mají rádi Felixe, protože je dobrý, opravuje a zachraňuje lidi. Ralfa nemá rád nikdo, protože jenom ničí. Ralf z toho má docela pořádnou depku, a tak se rozhodne, že se na chvíli chce stát hrdinou a zkusí v jedné z her získat zlatou medaili pro vítěze. Jenže tímhle příběh teprve začíná a Ralf spustí něco, co může stát život mnoho postav. Jak se nakonec všechno stane, na to musíte přijít sami, ale já jsem se velmi bavil.
Jestli máte rádi záporné postavy v hlavní roli, tak je snímek "Raubíř Ralf" právě pro vás, ale rozhodně nečekejte nic jako seriál "Dexter". Ralfa si zamilujete, i když je to tak trochu trouba a dělá dost problémy. Je hodně sobecký. Ale další postavy nám to trochu vynahrazují a dohromady tvoří zajímavou směsku, která vytváří skvělou chemii. Ať už je to Vanellope, Felix nebo Calhoun, všechno jsou to postavy, které vás dokážou pobavit. Navíc je film po vizuální stránce skutečně nápaditý a také kýčovitý, přesně jak jsou kýčovité, ale neskutečně zábavné i prezentované videohry. "Raubíře Ralfa" natočili lidé, kteří milují videohry. Je to na filmu vidět. Láska k nim z filmu naprosto čiší, což mu dodává ještě další rozměr, kromě toho, že je to velmi povedená obdoba "Příběhu hraček", který ale film rozhodně nevykrádá. Má vlastní nápady (jeskyně dietní Coca Coly je prostě parádní) a udrží vaši pozornost po celou dobu. Skvělá animace je samozřejmostí. Takhle se dělá dobrý animák. S láskou. Divák to pozná a dá to pak najevo pozitivními ohlasy, které jsou zde rozhodně na místě.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když máte rádi staré videohry a hned tak na ně nezapomenete.
Hodnocení: 80 % za to, že ve starých hrách je velká dávka nostalgie


Žádné komentáře:

Okomentovat