neděle 10. března 2013

Red Dawn (2012) - 20 %


Red Dawn (2012)
John Milius je režisér a scénárista, který se asi nejvíc proslavil svým "Barbarem Conanem", ale na svém kontě má i snímek "Rudý úsvit". Jedná se o poměrně standardní akční film 80. let, který těžil z toho, že byl stále ještě poměrně aktuální strach z třetí světové války. Hlavně na straně Spojených států amerických byla představa třetí světové války taková, že se jedná o studenou válku se zbraněmi. Právě k té ve filmu došlo a studenti se museli bránit útoku namísto skutečných vojáků. Ano, tenhle poměrně jednoduchý děj byl zpracován do nové, o třicet let mladší podoby a převeden do snímku "Red Dawn", což je i anglický název originálního filmu.
Původní parta v čele s Patrickem Swayzem byla odměněna (mimochodem, "Rudý úsvit" je snímek, kde se spolu poprvé herecky setkali Patrick Swayze a Jennifer Grey, jejichž nejúspěšnější spoluprací je "Hříšný tanec"). Do čela studentů, respektive mladých lidí, se postavil Chris "Thor" Hemsworth jako veterán z Iráku, který jediný dokáže mladé vést ke zdárnému konci. Nebo alespoň k přežití.
Příběh sám o sobě je dost přitažený za vlasy. Vzhledem k tomu, že ruská hrozba už pominula, alespoň podle všeho, bylo nutné hledat nepřítele někde jinde. Asi nikdo by nenašel lepšího než Severní Koreu. Severní Korejci zaútočí na Spojené státy americké a je to invaze pořádná. Alespoň v jednom, jinak poměrně klidném městečku. Naštěstí je tu ale Jed Eckert (Hemsworth), který zachrání pár mladých kluků a několik děvčat. Společně se jim podařilo ukrýt a tady plánují odboj. Musí se postavit nepříteli, který je očividně v přesile, ale na to, že Severní Korejci mají několikamiliónovou armádu, jejich vycvičenost - alespoň podle filmu - není nic moc. Parta mladých lidí je docela válcuje, a jak to tak vypadá, možná i vyhrají, ale to už nám snímek neřekne.
"Red Dawn" nám vypráví o tom, jak i skupina dětí dokáže bojovat, ale je to uvěřitelné jako skutečnost, že Japonci by válku vyhráli, kdyby do armády přijali zápasníky sumo. Herecké výkony tady moc důležité nejsou, snad jen Josh Hutcherson trochu hraje, ale ne že by to bylo ku prospěchu věci. Stále pro mě ještě není tím, kdo má hrát mužné hrdiny, ale spíš ho pořád vidím jako toho kluka. Film nemá moc co nabídnout po stránce příběhu, jde především o akci, která tak nějak funguje. Jenže když je příběh takhle jednoduchý, skoro až stupidní, jen se potvrzuje, že remaky nemají smysl, navíc ne remaky filmů, které jsou napůl zapomenuté. "Red Dawn" je totiž v konečném důsledku poměrně sterilní podívanou, která není dostatečně drsná na to, aby mohla ohromit, není ani kritická, aby mohla přimět k zamyšlení, není ani vtipná, aby se brala trochu s nadsázkou. Prostě jen klasická současná americká produkce.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jaké to bude, když nás místo Rusů napadnou Severokorejci. Nebo aspoň když napadnou Ameriku.
Hodnocení: 20 % za jeden další zbytečný remake


Žádné komentáře:

Okomentovat