pátek 29. března 2013

Bourneův odkaz (2012) - 50 %


Bourneův odkaz (The Bourne Legacy, 2012)
Když jsem se díval na snímek "Bourneův odkaz", zmocňovalo se mě něco, co jsem úplně neočekával. Byla to nuda. Nudil jsem se zhruba první polovinu filmu. Pravda, na jednu stranu za to může únava, ale na druhou stranu si myslím, že ani snímek samotný není úplně bez viny. V poslední době jsem sice unavený, ale film je částečně o tom, jak se jiné události děly ve chvíli, kdy se děly události filmů "Bournův mýtus" a "Bourneovo ultimátum". Hezké, napasovaly to docela dobře a chtěli nás ujistit, že tohle není úplně jiný film, ale že je zde souvislost. Nevykrádá se tak pouze dobré jméno pro komerční účely, ale návaznost je pak na první pohled patrná.
Dobře, to rozhodně oceňuji, na druhou stranu si ale říkám, proč to nemohlo být trochu jiné, trochu zajímavější, když už tu máme jiné postavy a jiné herce? Tedy většinou. Sem tam uvidíme i nějakou tu známou tvář, a to včetně agenta Jasona Bourna, i když v jeho případě jen na fotografii. Ne, bohužel, je  mi líto, ale Matt Damon se skutečně neobjeví, aby si střihnul nějaké vymazlené cameo. Kdo se objeví, to je Moby a musím říct, že tóny skladby "Extreme Ways" na konci filmu, těsně před titulky, pro mě byly tím nejlepším zážitkem na celém filmu. Pravda, tohle není zrovna nejlepší reklama pro film, který je většinou označován jako akční a od jako takového bychom od něj očekávali trochu té akce. Napsal jsem to dobře, protože jí opravdu je jen trochu. Akce tvoří asi tak 5 % filmu, no možná 10 %, abych mu nekřivdil, a to je málo. Navíc mě taková honička po městě ani nebavila. Bylo to jen předvádění se, nic, co by mě skutečně udrželo napjatého. A to jsme se přitom podívali do zajímavé lokace - Filipíny. Podle toho, co jsem viděl, by "Bourneův odkaz" rozhodně nemohl působit jako poutač cestovních kanceláří.
Původně jsem i myslel, že bych dal snímku 60 %, ale nakonec jsem přemýšlel a přemýšlel a "Bourneův odkaz" ve mně nezanechal nic zásadního, co bych měl hodnotit nadprůměrnou známkou. Do dokoukání jsem se musel nutit. Je to až příliš stejné jako předchozí filmy se skutečným Bournem, a i když se snaží tvářit jinak, je to pořád jen útěk před skupinou zlých vládních činitelům, kterým by měl vévodit Edward Norton, ale nějak se tak neděje, místo něho si zapamatujete hlavně Stacyho Keache. Vzhledem k tomu, že se poslední dobou vracím ke starým seriálům, určitě si někdy připomenu i jeho seriál "Mike Hammer", který mě kdysi k televizi přikoval, tak uvidíme, jestli bude mít podobné dopady i dnes, po nějakých více jak deseti letech. Že by už to bylo víc jak 15? Ale zpátky k filmu. "Bournův odkaz" je málo akční, herecky závislý na Rennerovi, který je dobrý, Rachel Weisz, která je krásná, no a pak na něčem, co by se asi dalo nazvat "Bournův mýtus". Na něm se snímek veze a možná mu to vydrží i v dalším pokračování, pokud bude nějaké natočeno. Tržby nasvědčují tomu, že se o komerční propadák nejednalo, i když se možná očekávalo víc.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět Bournův příběh i z jiného pohledu.
Hodnocení: 50 % za to, že místy je to prostě trochu hluché


Žádné komentáře:

Okomentovat