neděle 31. března 2013

Kovboj Bebop: Lovec odměn (seriál, 1998-1999) - 95 %


Kovboj Bebop: Lovec odměn (Kaubôi bibappu: Cowboy Bebop, 1998-1999)
Postupně se snažím seznamovat nejen s filmovou tvorbou, ale i s tvorbou televizní, což je také důvod, proč se na blogu objevuje méně recenzí. Sleduji seriály a jejich nakoukání nějakou dobu trvá. Nechci psát články na jednotlivé díly, nebo série, ale spíš na celé seriály, abych se jim věnoval vlastně obecně a řekl vám, jestli skutečně stojí za to a kdo by je měl především sledovat. Tím jsem se dostal i k tomu, co jsem chtěl vyzkoušet už hodně dlouho - japonské anime. Už jsem viděl nějaké filmy, dříve, ale na mém blogu se objevila recenze doposud jedna - "Hoshi o ou kodomo". Myslím, že časem jich přibude, protože tohle je svět sám o sobě, tohle jsou příběhy, které jsou natolik zajímavé, že prostě stojí za to, abyste se na ně podívali. Jedním z takových děl je i seriál "Kovboj Bebop: Lovec odměn".
V originále se jedná o seriál "Cowboy Bebop", což je název, který byl použit i v Japonsku, jeho rodné zemi, i když samozřejmě s japonskou transkripcí. Nejedná se o seriál nijak rozsáhlý, protože má jen 26 dílů, kdy každý se stopáží něco málo přes 20 minut. Délka obvyklá pro sitcomy. Něco takového ale nečekejte. V první řadě, je to anime. Animované série mají větší možnosti, a tak mají i různé lokace a nejsou klasickými sitcomy, které se odehrávají v maximálně třech místnostech. Přesto je "Kovboj Bebop" komedií, jejíž japonské prvky se nezapřou. O komediální rovinu se v mnoha dílech stará postava Eda, což je klasický uřvané děcko, jehož mimika ještě umocňuje to, jak je afektovaný. Pokud jste někdy viděli nějaké anime, klidně i jen "Pokémony", nebo četli něco z japonské mangy, víte, o čem mluvím.
Jak to tak popisuji, vypadá to, že "Cowboy Bebop" - ten anglický název se mi líbí víc - je vlastně jen další podívaná pro děti. Tak to ale rozhodně není. I když je humor místy skutečně dětinský, pořád zůstává na dobré úrovni, ale hlavně, drží se ve skvělém kontrastu s příběhy, jež se před námi odehrávají. Rozhodně se nejedná o příběhy zábavné, ale poměrně závažné. Sledujeme dvojici lovců odměn - Spika Spiegela a Jeta Blacka, k nimž se postupně přidávají další. Těmi postavami jsou pes Ein, krásná Faye Valentine a zvláštní Edward. Tahle pětice nás provede příběhem až do konce. Seriál řeší jejich osudy a tajemství, jednotlivé případy, ale především se točí kolem Spika, který je hlavní postavou a jehož osud se uzavírá právě s posledním dílem seriálu, stejně jako právě s ním začínal i díl první.
Seriál "Cowboy Bebop", který je mimochodem fanoušky řazen k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno, jsem začal sledovat nedlouho poté, co jsem dokoukal seriál "The Persuaders!". I díky tomu na mě udělala dojem úvodní znělka, která je jednou z nejlepších, jaké jsem kdy slyšel. Je to přesně ten typ znělky, která vás dostane do správné atmosféry. Naprosto dokonale nesouvisí se seriálem, alespoň ne s děním. Důležitá je spíše pro atmosféru, kterou vystihuje dokonale. Dramatické příběhy s komediálním podtónem, které se odehrávají v budoucnosti, ano, je to hlavně sci-fi, ale to všechno má ještě pozadí jiných žánrů, jako jsou western, road-movie, apod. specifikovat seriál "Cowboy Bebop" je těžké a právě to je jeho krása. Může oslovovat lidi, kteří jinak nevyhledávají sci-fi nebo nemají rádi westerny. A navíc ten skvělý soundtrack. Hudba není výborná jen v úvodní znělce, ale také v dílech samotných. Trochu vás vyruší, ale když se nad tím zamyslíte, bude vám dokonale pasovat. Je to kombinace jazzové hudby s country, zároveň i komerční hudbou 70. let, jsou zde nástroje jako saxofon nebo harmonika a dohromady to prostě tvoří parádní mix, který drží pohromadě neuvěřitelně, ale nádherně.
Na seriálu je patrné, že se jedná o japonské dílo. Kromě toho, že zde je animace, která je unikátní právě pro zemi vycházejícího slunce, najdeme zde ženy s tak bujným poprsím, až nechápete, jak se jim vejde do oblečení a jak v něm vydrží, jsou zde fantastické prvky, které jsou místy bizarní, nechybí otravné děti a samozřejmě ani umělá vylepšení těla. Japonci jsou možná zvláštní, ale to, co dokáží natočit a jaký to má v konečném důsledku efekt, to je prostě těžko k uvěření. Jsou dobří a jejich příběhy mají sílu, mají smysl. "Cowboy Bebop" není podbízivý. Nezískal si mě hned, ale postupně. To však stálo za to. Když někdy uslyším "3, 2, 1 Let's Dance" jsem si jistý, že to ve mně vzbudí příjemné nostalgické pocity.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete zábavu a vážná témata v neskutečně vyvážené unikátnosti.
Hodnocení: 95 % za to, že v tom seriálu je toho tolik!


Žádné komentáře:

Okomentovat