středa 20. března 2013

Teenage Bank Heist (2012) - 20 %


Teenage Bank Heist (2012)
Heist movies neboli filmy o tom, jak se skupina lidí snaží dostat do banky, nebo jiného dobře střeženého místa, kde se skrývá pořádný balík peněz, jsou celkem oblíbené. Steven Soderbergh na tom založil svou trilogii "Dannyho parťáci". Byly to film povedené a hlavně promakané. Scénář šlapal na plné obrátky a byla doslova radost sledovat skupinu nesourodých "hrdinů", jak se snaží okrást někoho, kdo má pořádný balík peněz a možná si ho ani nezaslouží, anebo ho nepotřebuje, alespoň ne v takové výši, jakou má. Je ale jasné, že ti, kdo mají být okradeni, si to nenechají jen tak líbit, protože svoje špinavě vydělané prachy si hodlají chránit. Mnohdy je to styl grázl podvodník podvádí podvodníka.
Přesně takovým ale snímek "Teenage Bank Heist" není. Nejedná se film, který je nějak propracovaný, není zde napínavá zápletka, kdy nevíte, jak to dopadne a až v samotném konci si můžete říct: "Páni, ty to teda vymysleli!" Nejsou tu ani skvělí herci, kteří by přinesli trochu oživení do jinak poměrně nudného děje, je to prostě jedno velké klišé, boj dobra se zlem, kdy dobro bojuje zlem, ale proto, že je nám prezentováno jako dobro, musí zaručeně vyhrát. Dobro totiž má vždycky nějaký důvod, jak to svoje zlo okecat. I za loupeží v bance mohou být dobré úmysly.
Skupina mladíků vykrade banku. Mají masky a divné hlasy. Jako nechtěnou rukojmí pak berou mladou dívku, dceru jedné ze zaměstnankyň. Dcera v bance také brigádničila, samozřejmě, že musí mít s matkou na začátku nějaké neshody, aby se v závěru mohly obejmout a říct si, jak se strašně milují. Když si má člověk uvědomit, jak toho druhého má rád, nejlépe se to dělá přes krizové situace. Nic proti, film má pravdu, akorát je to už celkem ohrané a v tomhle pojetí i nudné a rozhodně ne inovativní. Co je zajímavé, to je důvod, proč byla banka vykradena a kým vlastně. Když se sundají masky, je to "velké" překvapení. No dobře, možná ne zas tak velké, ale aspoň je top něco. Pak nám je ale vše vysvětleno, musíme si projít nějakou tou očistou týmu, trochu se i vraždí, no ale co, že jo, protože to všechno bylo s dobrými úmysly, tak se moc nemusí řešit nějaká spravedlnost. Stačí, že to celé dobře dopadlo.
Snímek "Teenage Bank Heist" je snímkem, na který se nevyplatí koukat. Kromě toho, že tu jsou celkem pěkné mladé holky, je film naprosto prázdný, herecky je strašně umělý a skoro až primitivní. Možná mu trochu křivdím, protože je to hlavně scénářem, který vykreslil postavy, jež jsou spíše karikaturami, postavy, které jste už někde viděli. Film se nesnaží ani moc pracovat kamerou, ta je prostě zařízením, které film snímá, ale nepřidává mu nic navíc. Ale tohle je televizní tvorba, tak co se s tím moc babrat, ne? Dovolím si říct, že u nás ale vznikají zajímavější kriminální věci a že také u nás umějí natočit skutečně pořádnou kravinu a nejen pro televizi.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že i mladé holky umějí vykrást banku.
Hodnocení: 20 % za nablblý příběh, který je uvěřitelný jako dobré víno na festivalu maďarské kultury


Žádné komentáře:

Okomentovat