úterý 5. března 2013

Kult hákového kříže (1998) - 85 %


Kult hákového kříže (American History X, 1998)
Rasismus je problém, s kterým se musíme potýkat i tady v naší malé zemičce. O tom, jestli jsou ti, kdo jsou rasisté skutečně jen omezenci, nebo v některých případech může jít o chování vzniklé na základě zkušenosti a pozorování, to řešit nebudeme, ale obecně si myslím, že škatulkovat je špatně, stejně to ale všichni děláme, tak se s tím budeme muset smířit. Rasismus, který nám však prezentuje, je špatný. Ukazuje se, že od myšlenky není vůbec daleko k činu a tohle by být nemělo. Z toho nám sice vyplývá, že rasismus je obecně špatný, ale sám zastávám názor, že bezhlavý humanismus je stejné zlo. Pojďme ale k filmu "Kult hákového kříže".
Začíná poměrně drsnou scénou, kdy si to namakaný skinhead Derek (Edward Norton ve své zatím asi nejlepší roli) rozdává se svojí holkou, ale zrovna jeho auto se rozhodne vyrabovat parta černochů. Derek nelení a ještě v trenýrkách vylítne z domu, v ruce pistoli, kterou okamžitě použije. Dva černochy zabije. Prostě to udělá na ulici, žádné výčitky, surově a bez přemýšlení. Jako kdyby to nedělal poprvé. Scénu sledujeme černobíle, a tak nám dojde, že to asi bude flashback. A skutečně. Do přítomnosti se dostáváme v barvě a sledujeme Derekova bratra, který má trochu problémy ve škole. Hlavně s černými kluky. A také sám se sebou.
Dostane úkol - napsat esej na téma "American History X", česky tedy ponechme "Kult hákového kříže". Tenhle jeho úkol se prolíná celým filmem a je poměrně zásadní pro finále. Hlavní zápletka je v tom, že Derek se vrací z vězení, ale jako naprosto nový člověk. Postupně se dovídáme, co ho změnilo, stejně jako se dovídáme, co ho přivedlo na dráhu zabijáka černochů, neonacistu s hákovým křížem vytetovaným na prsou. Je to poměrně zajímavé, nejzajímavější na tom je, že skutečně můžeme vidět, jak vypadá rasismus toho nejhrubšího zrna, jaké následky může mít.
Závěr je pak tím nejsilnějším, co film přinese. Osobně mě finále celkem překvapilo. Nechci tady prozrazovat, k čemu tam dojde, ale docela stojí za to se zamyslet nad tím, kam naše činy vedou a jaké jsou jejich následky. Stejně tak se zamýšlí i nad samotným rasismem. Trochu se bojím toho, že rasisté sami mohou ve finále najít odpověď, která je v jejich prospěch, ale nemyslím si, že film je takhle jednoduchý. Všechny činy mají důsledky, ale vždy je u toho člověk, který všechno začne. Tím, že něco provedeme, dáváme do pohybu události, které musejí v nějakou chvíli eskalovat. Když se tak stane, je to pak velká rána. Záleží tedy na velikosti našeho provinění? Je možné svoje hříchy odčinit, anebo žádné pokání nemá význam?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, co vám přinese láska k bližnímu.
Hodnocení: 85 % za silný pohled na rasovou nenávist


Žádné komentáře:

Okomentovat