středa 6. března 2013

Hoshi o ou kodomo (2011) - 70 %


Hoshi o ou kodomo (2011)
I když toho ten japonský název moc neřekne, pořád mi přijde hezčí, než mezinárodně uváděný "Children Who Chase Lost Voices from Deep Below", což v překladu znamená "děti pronásledující ztracené hlasy z hlubin". Tento anglický název není přesným překladem, ten by bylo možné česky napsat asi jako "děti pronásledující hvězdy". Sám o sobě je tento název kouzelný a odkazuje na to, co nás čeká. Další jedinečná podívaná z japonské produkce. Jestli si myslíte, že příběhově jsou americké animované film silné, tak začněte koukat na ty japonské. I když jsou kresbou velmi klasické, příběh vás většinou ohromí. Je neskutečně epický, i když se soustředí jen na pár postav. Zůstává přesto silně emotivní, ale nikdy nemáte pocit, že vás někdo vydírá.
Nejsem žádný velký fanoušek mangy, který by nic jiného nečetl, nekoukal by na nic jiného než na japonské animované filmy, ale musím říct, že čas od času se rád na něco z této produkce podívám. Myslím, že jen málo filmových zemí dokáže animované příběhy pojmout tak jako Japonsko. Mám na mysli ty příběhy, které se neváží k nějaké sérii, ať už televizní, knižní, komiksové nebo herní. Ty jsou většinou poplatné své předloze, ale samostatné filmy, ty většinou stojí za to. Jsou dojemné, ale přesto nejsou patetické. Jsou vizuálně krásné, nezacházejí však příliš daleko a nikdy nejsou kýčovité. No, většinou. Hlavně ale disponují skutečně imaginativními příběhy, které musejí rozproudit fantazii na plné obrátky u každého, kdo má alespoň trochu představivosti.
Asuna je obyčejná dívka, jen trochu introvertní. Ráda se prochází venku a zkoumá opuštěná místa, když jednou narazí na chlapce, který jí tak trochu zachrání život. Jedná se o tajemného mladíka, ale snad ještě více tajemná byla příšera, která se Asunu pokusila zabít. Díky Shunovi k tomu nedošlo, dovídá se však o podivném světě, který existuje nedaleko našeho. Sama ani netuší, jak brzy se do takového světa podívá, protože, i když ji Shun varoval, ať se na místo, kde málem přišla o život, nevrací, stejně jí to nedá a vrátí se. To nakonec vede k tomu, že se podívá do říše plné fantazie a možná i něco zjistí o svém otci.
Japonci mají témata, která se poměrně často opakují - problémová situace s rodiči (jeden rodič chybí, zmizí, apod.), v hlavní roli je mladá dívenka, která se musí postavit věcem, které jsou trochu nad její síly. No, vlastně nad síly všech. Mívá sebou zvířátko, ducha, hodného démona, nebo prostě něco, co jí její cestu trochu zjednodušuje. Démoni a divní tvorové, to je něco, čeho jsou japonské animované filmy plné. Ve filmu "Hoshi o ou kodomo" jsou někteří tvorové ne nepodobní těm, kteří jsou známí z herní série a seriálů a filmů "Pokémon". Problém snímku je především v tom, že je trochu neoriginální a že přece jen připomíná některá díla od Hayaoa Miyazakiho. Ten vás asi svými filmy jako "Princezna Mononoke", "Cesta do fantazie" nebo "Zámek v oblacích", ale nic to nemění na tom, že si užijete i "Hoshi o ou kodomo".
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že Japonci skutečně umí animované filky jako nikdo.
Hodnocení: 70 % za krásnou procházku po kopcích fantazie


Žádné komentáře:

Okomentovat