středa 6. března 2013

Voják (2006) - 20 %


Voják (The Marine, 2006)
Tak zaprvé, ten český název je špatný. Měl by to být "Mariňák", ale vzhledem k tomu, že zde už film s takovým názvem je, česká distribuce raději zvolila obecné "Voják". Je to ale celkem jedno, protože snímek rozhodně nepadá s tím, jaký je, nebo není překlad, padá spíš s tím, že je film sám o sobě tak neskutečně špatný. Mohou za to hlavně herecké výkony, které jsou nesmírně toporné. V případě Johna Ceny, který je především wrestlerem, kde se vyžaduje trochu jiné herectví, je to i proto, že ani Robert Patrick zde nehraje nějakou první třídu, ale proč by měl, když se to po něm ani nechce. Spíš mám pocit, že režisér opravdu chtěl, aby všichni hráli jako lemry.
John Cena má jeden základní problém. Ať se bude tvářit, jak chce, ať se bude sebevíc snažit hrát, pořád vypadá jako gorila, co dělá vyhazovače v nějakém zaplivaném hampejzu. Jeho obličej je kamenný, ne proto, že by tak dobře dokázal ovládat svoje emoce, ale proto, že má nejspíš zakrnělé obličejové svaly. Když ho srovnám s Arnoldem, tak ten je proti němu naprosto geniální herec. Dokáže vyjadřovat emoce, dokáže být vtipný. John Cena je prostě jen pořádný pořízek, který na kameře vypadá dobře a má už zvládnutou choreografii a umí se pohybovat. To je dobře, tohle mu jde, ale co si z tohohle filmu odnese divák navíc, než z obyčejného wrestlingového zápasu? Měl jsem tu čest vidět Cenu, když byl s ostatními borci v Praze. Měl zde jeden jediný zápas, pár minut, ale i tak jsem se u toho bavil víc, než u "Vojáka". Samozřejmě, zbožňuji wrestling, to je jedna věc, ale pak je to i proto, že se Cena a ostatní nesnaží hrát, nesnaží se moc mluvit, prostě skáčou, mlátí a dobře padají. Škoda, že se snaží prosadit i ve filmu, i když na to nemají. Jenže producenti sázejí na oblibu wrestlingu v USA a asi jim to vychází, jak dokazují třeba filmy se Steve Austinem (např. "Maximum Conviction"). Brak, ale jsou tam známé obličeje. Wrestling ale má ikony, které se u filmu prosadily. Nejvhodnějším příkladem asi bude - a na dlouhou dobu zůstane jediný - Rock, alias Dwayne Johnson, který už si udělal jako herec pořádné jméno. Z poslední době mě napadá hlavně "Rychle a zběsile 5".
Trochu jsem se u tohohle filmu rozepsal, ale když má člověk inspiraci. Ještě, abych nezůstal dlužen zápletku. John (John Cena) - očividně mu museli nechat jeho jméno, protože když na něj volali původním jménem postavy, tak nereagoval - hraje bývalého mariňáka, který byl tak dobrý, až ho od U. S. Navy vyhodili. Jako hlídač v jedné společnosti není spokojený, ale naštěstí je ve špatný čas na špatném místě a jeho žena je unesena. On tak může alespoň  dělat něco smysluplného, jako je snaha ji zachránit. No, a o tom to je, děti. Zase jeden scénář, který byl napsán během jednoho kratšího průjmu na toaletě někde na letišti. Vážně si říkám, že je škoda, za co se vyhazují peníze. Budu muset taky něco zkusit napsat. Třeba mi to vezmou a udělají z toho nízkorozpočtový špatný film.
Korunu všemu pak nasazuje úplný závěr, který samozřejmě musí skončit tak, jak se předpokládalo, ale navíc se zde vykrádá i snímek "Terminátor 2: Den zúčtování". Ono to zase není tak těžké, když v hlavní roli máte záporáka a na místě posledního souboje nějaké ty plameny. Takovou scénu prostě není možné nazvat poctou Cameronovu legendárnímu filmu, protože poctu by měl dělat snímek, který na to skutečně má, snímek, který přinese něco navíc, který není na první pohled brakem. Do tohoto roku jsem o tomto filmu neslyšel a myslím, že už o něm ani nikdy víc neuslyším. I tohle dle mého názoru o něčem svědčí. Možná hlavně o tom, že bych se měl zaměřit na méně béčkovou produkci.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět dalšího wrestlera ve filmu.
Hodnocení: 20 % za hodně špatné béčko, které se tváří, že na to má


Žádné komentáře:

Okomentovat