sobota 16. února 2013

Konečná (2013) - 85 %


Konečná (The Last Stand, 2013)
Arnold Schwarzenegger zestárnul a je to na něm pořádně znát. Už "Expendables 2" ukázaly, že léta jsou na něm znát. Však mu letos také bude šestašedesát let, a to by mělo být na chlapovi znát. Příjemná je na tom  skutečnost, že on si z toho nic moc nedělá. Naopak, využívá tenhle svůj stav k tomu, aby si ze sebe ve filmu udělal srandu. Já vím, jestli to udělá ještě v nějakém dalším snímku, asi to přestane být sranda, ale "Konečná" v tomhle směru dokonale funguje.
Ray Owens (Arnold) je šerifem v jednom zapadákově nedaleko mexických hranic. Není svou prací znuděný, naopak, bere ji velmi vážně, a to i ve chvíli, kdy je městečko vylidněno, protože občané jedou podpořit svůj fotbalový tým. Nechce nechat nic náhodě, a tak raději rychle prozkoumá totožnost chlapíků, kteří se mu v místní jídelně moc nepoznávali. Na druhé straně, ve Vegas, se seznamujeme s dalšími postavami. Jsou to agenti FBI a jeden parchant, kterého mají eskortovat do cely smrti. Parchant, který se rozhodne, že uteče a rozhodně nebude troškařit. V tomhle je "Konečná" naprosto skvělá. Nejede pouze na půl plynu, ale jede s pedálem na podlaze.
Šerif Ray Owens a jeho malá družinka policistů a lidí, kteří se rozhodnou pomoct, musí řešit fakt, že uprchlík chce překročit hranice do Mexika, právě v jeho městečku. Musejí se na to připravit. K ruce má šerif zajímavé postavy, nejvíce asi vynikají Mexičan Luis Guzmán, který zase hraje to, co je pro něj typické (dobrácký trouba), a Johnny Knoxville, který zase hraje to, co je typické pro něj - vyšinutý magor. Jenže tady to funguje. Vše je podáno s mírou a tak, že vás to prostě bude bavit. Tedy, bude vás to bavit v případě, že máte rádi akční filmy, máte rádi násilné scény, kde stříká krev, máte rádi hlášky a Arnolda. Pokud se tohle sejde, bude pro vás "Konečná" možná tím nejlepším, co v téhle době uvidíte v kině. I když je pravda, že konkurence je silná - např. "Nic nás nerozdělí".
Arnold Schwarzenegger se pro mě osobně vrátil ve velkém stylu. Chápe, že už nemá na to, aby byl vážným akčním hrdinou, a tak se vrátil k tomu, co mu vždycky sedělo dobře - ke komediím. "Konečná" je komedie, je to film, který staví na klasických schématech čestného kovboje, který se postaví tomu ošklivému lumpovi, film, který se neobejde bez suchých hlášek a tupých vět, které se tváří rádoby moralisticky. Jenže stejně tohle všechno prostě nějak pasuje dohromady a vy sledujete skutečně dobrou akční jízdu, kde je FBI trochu navíc, vlastně jen proto, aby se ukázalo, že stav nouze vyřeší jedině šerif ze Zapadákova.
"Konečná" mě nadchla, asi je to poznat, i proto tak vysoké hodnocení. Je mi však jasné, že chyby se zde najdou. Příběh je poměrně plochý, jsou zde zbytečná klišé, jako například pár, který se musí políbit, protože jinak by to nebylo ono, policista, kterého si máte ze začátku oblíbit, aby pak zemřel, ale zároveň tu jsou skvělé nápady a scény, jež vám prostě vyrazí dech. Knoxville je vtipný, stejně  tak i Arnold, krev střílí, ruce lítají, a tohle prostě někdy stačí pro to, aby se vytvořil skvělý film, který má jediný cíl - pobavit. Mě pobavil a já jsem rád, že se Arnie k natáčení zase vrátil. Jee-woon Kim skvěle zvládl vstup do hollywoodské kinematografie a po snímku "Viděl jsem ďábla" natočil další věc, která rozhodně stojí za zhlédnutí. Je to jednohubka, ale mě dostala.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak to Arnoldovi pořád ještě šlape.
Hodnocení: 85% za to, že tohle je návrat akčního hrdiny v plné parádě


Žádné komentáře:

Okomentovat