pátek 15. února 2013

Maršál (1969) - 75 %


Maršál (True Grit, 1969)
Film "Maršál", "True Grit" anebo "Opravdová kuráž" budou dnešní diváci, hlavně ta mladší generace, včetně mě, znát především v novém provedení od bratří Coenů. "True Grit" je ale v první řadě románem Charlese Portise, který byl poprvé zfilmovaný v roce 1969 Henrym Hathawayem (nějakou spojitost s Anne Hathaway nehledejte). Příběh vypráví o tom, jak se jedna rázná čtrnáctiletá holka, která se rozhodne, že za každou cenu musí vykonat spravedlnost. Vrah jejího otce musí být pomstěn. Justice se k tomu moc nemá, a tak se snaží přesvědčit jednookého maršála (odtud český název) Roostera Cogburna, aby jí pomohl. Ona ví, jak vrah vypadá a společně ho tak mohou vystopovat. Jenže Cogburn je ožrala a není to zrovna chlap, který by věřil malé holce, natožpak aby se s ní někam hrnul. Do hry se ale ještě dostává texaský ranger LaBoeuf, který také prahne po stejném vrahovi jako dívka Mattie. Po peripetiích se nakonec tahle trojice vydává na lov grázlů.
Když řeknu, že ve filmu hraje John Wayne, což zasvěcení vědí, ostatní to mohou poznat na plakátu výše, asi by vás jako první napadlo, že bude hrát LaBoeufa. Přece jen, je to Duke, chlápek, co hraje charakterní role. Jenže opak je pravdu. Duke si zahrál maršála Cogburna, člověka, který by zrovna moc nepochodil tváří tvář Waynovým klasickým hrdinům. Jenže tahle postava je tak neskutečně zajímavá, má skvělý vývoj a hloubku, že se na ni tenhle skvělý herec prostě hodil. Pravda, Jeff Bridges mi v téhle roli seděl víc, ale to je prostě tým, že ke stáru má Jeff neskutečné charisma. Nic to nemění ale na tom, že Bridges byl na Oscara nominován, zatímco John Wayne ho za stejnou roli dostal. Je to také jeho jediný Oscar, kterého kdy získal, i když dvě nominace ho neminuly. O těch snad později. Do třetice ale všeho dobrého, že? "Maršál" byl právě třetím filmem, za který byl nominovaný a až napotřetí, devět let před svou smrtí, ho získal.
Tíha příběhu ale leží především na Mattie, kterou v novém vydání skvěle zvládla Hailee Steinfeld. Kim Darby je však stejně zarputilá, stejně neoblomná, jen trochu moc klukovská. Což by zas tak nevadilo, on problém tkví i v některých úsecích příběhu. Já vím, že náhoda nás může potkat, ale ta v případě toho, jak najdou hledaného vraha, je přece jen moc velká. Možná i ten happy end je trochu navíc, ale na druhou stranu, alespoň se může ukázat, proč se film jmenuje "True Grit", protože právě název nové verze "Opravdová kuráž" vyjadřuje přesně to, co je pro snímek důležité. Tu opravdovou kuráž v sobě má Mattie, ale to je asi jasné. On ji v sobě však potřebuje najít i Cogburn. A oba nakonec dokáží projevit stejnou zarputilost.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět Johna Wayna v trochu jiné westernové roli.
Hodnocení: 75% za příběh, který byl přece jen trochu lépe podán v pojetí bratří Coenů, i když Duke válí


Žádné komentáře:

Okomentovat