úterý 26. března 2013

Gambit (2012) - 50 %


Gambit (Gambit, 2012)
Když jsem se díval na úvodní titulky filmu "Gambit", přemýšlel jsem o tom, jestli to náhodou není remake něčeho staršího. Stačilo se podívat na IMDb (vlastně nejdřív na Wikipedii), kde jsem zjistil, že tomu tak skutečně je. I když to v titulcích není přiznáno, v roce 1966 byl natočen snímek stejného názvu, kde si Harryho zahrál Michael Caine, jeho ženský protějšek Shirley MacLaine a Shahbandara Herbert Lom. Obsazení se změnilo, změnil se i příběh a řekl bych, že se tak úplně nestalo ku prospěchu věci, a to i přesto, že scénář pro novou verzi napsali bratři Coenové.
Ethan Coen a Joel Coen jsou bratři, kteří už toho na poli tvorby filmu udělali mnoho. Mezi jejich filmy se řadí "Zbytečná krutost", "Fargo", "Big Lebowski" nebo "Tahle země není pro starý". "Gambit" však není rozhodně tím nejlepším, co kdy udělali. Možná to je tím, že režii nechali na někom třetím, byl jím Michael Hoffman ("Sen noci svatojánské"), ale popravdě si myslím, že za všechno může prostě scénář. Není tak silný, aby udržel divák napjatého po celou dobu. Místy pozornost ochabuje, protože se děje hodně málo, nebo nic. Ke konci už to ale začala být celkem zábava a závěr jsem si užil.
"Gambit" patří k filmům jako "Po přečtení spalte" nebo "Lupiči paní domácí". Coeni si chtějí odskočit do klasičtějších komedií, ale místo toho dělají jen film, který v jejich zajímavé filmografii spíše zaniká. "Gambit" je takovým. Snímek, na který zapomenete chvíli po tom, co jste ho viděli. Je to proto, že se jedná o poměrně jednoduchý příběh, který na začátku moc nezaujme. Harry Deane (Colin Firth) se chce pomstít svému nesnesitelnému šéfovi (Alan Rickman). Harry chce využít kamaráda Majora (Tom Courtenay), který je schopným padělatelem, a na Shahbandara ušít boudu - nabídnou mu obraz, po kterém léta prahne, on jim za něj zaplatí a oni se budou topit v penězích. Jenže k dokonalosti potřebují jeden prvek - ženu. PJ Puznowski je rodilá Texasanka s přízvukem jako řemen. Tvář i hlas jí propůjčila Cameron Diaz. Cameron rozhodně nepatří k mým oblíbeným herečkám. Ke cti jí však slouží, že v tomhle případě byla více jak snesitelná.
Hlavní tíhu filmu na sobě nese Colin Firth, který je v téhle americké variaci na britský humor tím, kdo vás donutí se podívat až do konce. Je zajímavý, je vtipný, je zábavný. Alan Rickman je až moc klasickým hnusákem, a tak mu určitě nebudete fandit. Postavy jsou načrtnuty pouze povrchně, jediný Firth má nějakou hloubku, ale ani tak nepřestává být karikaturou. Ve druhé polovině už to však začíná být sranda a to je dobře. Snímek to potřeboval. Bohužel nedokáže dotáhnout vtipné scény, nebo alespoň potenciálně vtipné scény do takové podoby, aby skutečně bavily. Jako kdyby nechal režisér film plynout, ale neuvědomil si, že může s tempem něco udělat, že může vtipům ještě pomoct. Nevím, jak moc si Coeni svůj film kontrolovali, ale chtělo by to asi trochu lépe jednotlivé scény zkrotit. V takovém případě by se snímek mohl stát alespoň nadprůměrný. Takhle moc nechytne, i když by chtěl.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete britský humor s přízvukem amerického Jihu.
Hodnocení: 50 % za to, že Coenové ani nezklamali, ani nenadchli


2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem asi nefandil ani nikomu, spíš jsem čekal, jestli to bude mít zajímavý závěr, což vlastně celkem mělo.

      Vymazat