středa 20. ledna 2016

Ohnivé vozy, Nikdy není pozdě, Doodlebug, Mys hrůzy, Ed Wood


Ohnivé vozy (Chariots of Fire, 1981) - 80 %
Já si z toho filmu nebudu pamatovat nic jiného než hudbu a ty nádherně zpomalené záběry na běžící lidské tělo, ale i kdybych si měl pamatovat jenom to, tak ten film stál za to. Tady jsou hudební a vizuální stránka tak vyvážené, že prostě nemůžu jinak - film jsem si užil a bavilo mě se na něj dívat a poslouchat ho. Vangelis je syntezátorový génius.

Nikdy není pozdě (Ricki and the Flash, 2015) - 40 %
Bohužel je to přece jen celkově trochu slabé a až snadno předvídatelné na to, aby to byl lepší než průměrný film. Co se musí nechat, to je Meryl Streep, která zpívá a která vypadá sakra o hodně mladší, než kolik jí skutečně je. Zpívání jí rozhodně jde a rockové písničky jsou ozdobou tohoto filmu o krizi v životě a následném nalezení vykoupení.

Doodlebug (1997) - 60 %
První film Christophera Nolana, který rozhodně neukazuje jeho génia, ale ukazuje to, jakým směrem se bude chtít Christopher Nolan vydat - směrem do lidské duše, ale směrem epickým a výpravným. Tohle je trikově přece jen povedené nato, že je to studentský film. Pointa se dá očekávat, ale zachycena je skvěle.

Mys hrůzy (Cape Fear, 1991) - 80 %
Martin Scorsese jednoduše ukazuje, že mu není žánr cizí, stejně jako Robert De Niro prokazuje, jaké jsou jeho herecké schopnosti, kdy v tomhle případě je skutečně odporný hajzl, na kterého se ani nechcete dívat, jak se ho budete bát. Je docela zajímavé vidět, jak vypadal Nick Nolte tenkrát a jak vypadá dnes. Herecky není tak silný jako Robert De Niro, ale rozhodně film netáhne dolů.

Ed Wood (Ed Wood, 1994) - 95 %
Já mám tenhle film prostě rád. Ukazuje sílu člověka, ukazuje sílu snu, ať už je to sen jakýkoli. A také ukazuje to, jak je možné nadchnout jiné lidi i pro celkem pěkné kraviny. Ed Wood musel mít nějaké svoje kouzlo, kterým dokázal ostatní lidi dostat a přimět je, aby s nimi natáčeli. Tim Burton s hereckými hvězdami tohle dokázal nádherně ztvárnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat