neděle 24. ledna 2016

Člověk ze železa, 1941, Austin Powers: Špion, který mě vojel, Policajt v Beverly Hills II, Crossroad Avenger: The Adventures of the Tucson Kid


Člověk ze železa (Czlowiek z zelaza, 1981) - 80 %
Andrzej Wajda byl rozhodně člověk, který dokázal, že ve východním bloku je možné natáčet silné politické filmy, které jsou ale ve skutečnosti lidské a které se zajímají o to, jak je možné historické události pojmout z lidského pohledu. Je to dlouhé, ale ukazuje to obraz tehdejšího Polska skutečně silně a uvěřitelně.

1941 (1979) - 55 %
Steven Spielberg má cit pro příběh a i tentokrát si vybral scénář, který v sobě měl hodně zajímavého. Scénář, který si hodně bral s "Dr. Divnolásky" a ani v jednom bodě se ho ani nedotkl. Kubrick proti tomuto natočil geniální film, ale nemůže se "1941" vzít, že to má tah na bránu, že to má dobré momenty a jistotu v režii.

Austin Powers: Špion, který mě vojel (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, 1999) - 70 %
Ale jo, to je místy tak blbé, že se tomu prostě moc vytknout nedá. Jsou zde výborné vtipy a Mike Myers mi nakonec svým humorem neskutečně sedí. Ale bez Heather Graham by to byl prostě jen poloviční film. Na tu ženskou se tak nádherně kouká, to je neskutečné. A má také smysl pro humor, což je dobře.

Policajt v Beverly Hills II (Beverly Hills Cop II, 1987) - 80 %
Jo, tohle je osmdesátková pecka. První díl mě nenadchl, ale Tony Scott přesně pochopil, jak se má akční film v 80. letech točit, dal tomu svůj drive a nechal film prostě plynout. To se podařilo a vznikla z toho řízná jízda, kde Eddie Murphy naplno ukazuje svoje schopnosti a je skutečně zábavný. Navíc má k ruce dobré nadhazovače.

Ed Wood byl možná špatný režisér, ale v tomhle případě natočil průměrný western, který odkazuje na klasické věci s Johnem Wayne. Není zde pořádná gradace akce a příběhu, akce vlastně trochu chybí, ale je to tak nějak průměr, který jste mohli v žánru v této době dostat. Popravdě to není nic extra špatného.

Žádné komentáře:

Okomentovat