pondělí 4. ledna 2016

A co dál..., Muž z Hongkongu, The Muthers, The Hunting Ground, Odpočítávání


A co dál... (Breaking Away, 1979) - 80 %
Ne, tohle opravdu není jen o tom závodění na kole. Tohle je o tom, jak se člověk mění, jak dospívá, jaké jsou jeho hodnoty. A v tomhle je krása filmu, který je především skvěle zahrán mladými herci, kteří ani dnes nezapadli. Hlavní čtveřice pořád hraje a někteří z nich jsou skutečně známé obličeje. Tady ukázali, že filmy o dospívání jsou jedny ze základních stavebních kamenů americké společnosti a její kritiky.

Muž z Hongkongu (The Man from Hong Kong, 1975) - 85 %
Nemůžu si pomoct, ale "Muž z Hongkongu" mě prostě neskutečně bavil. Už od úvodní scény mi bylo jasné, že to bude skvělá akční zábava, příjemně odlehčená, trochu v bondovském stylu, nevázaná a s výbornými akčními scénami (mimochodem skvělá automobilová honička!). Titulková píseň mě pak přesvědčila a já jsem si pak jen užíval film s Lazenbym jako záporákem.

The Muthers (1976) - 70 %
Já jsem najel na vlnu levných exploatací, které se natáčely většinou na Filipínách, a musím říct, že jsem z nich prostě nadšený. Tohle mě baví. Je to jednoduché, je to akční, je to krásné. Má to nezapomenutelné kouzlo, lehký nádech erotiky, lehký nádech brutality, ten někdy větší, je o jízda a je to naivní. Prostě brakové umění ve své parádní podobě.

The Hunting Ground (2015) - 80 %
Na tenhle problém se musí upozornit, o tom žádná. A je dobré, že byl pojmenován těmi správnými jmény. Stejně  tak je dobře, že se akcentuje příčina, která je jednoduše v tom, že Amerika je tak kapitalistická, že je pro ni mnohem lepší zakrývat znásilnění, než je řešit. Finančně je to efektivnější. Tady je krásně vidět, že v tomhle světě nejde o jednotlivce, a dokonce ani o skupiny, ale jde jen o ty, kteří vám vydělají peníze. A to se znásilněné holce nepodaří. Ach jo, zase na mě padá depka z tohohle světa... Ne, vlastně ne ze světa, ten je krásný, ale z lidí.

Odpočítávání (Unthinkable, 2010) - 75 %
No, převedení do čeština jako "Nemyslitelné" by možná bylo přece jenom lepší. Odpočítávání je takové o prdu, protože právě to nemyslitelné vyjadřuje to, o čem vlastně film je. Tohle je snímek o tom, jak daleko jsme ochotni zajít pro bezpečnost a co pro nás znamená lidský život. Tady si odpovíte na hodně otázek o sobě samých.

Žádné komentáře:

Okomentovat