středa 10. dubna 2013

Kung Fu (seriál, 1972-1975) - 80 %


Kung Fu (Kung Fu, 1972-1975)
Otázka: "Kdo má právo na pomstu, když ne já?!"
Odpověď z úst Kwai Chang Caina: "Nikdo."
Tímhle velmi krátkým dialogem by se dala vystihnout podstata seriálu, který se na americké obrazovky dostal už před dlouhými čtyřiceti lety. A jeho věk stále roste. Přesto mu nechybí kouzlo, které seriálu zajistí, že přetrvá ještě pro mnoho dalších generací. Je to dáno tím, že se jedná o seriál nadčasový. Ne v tom, jak je pojat, ale v tom, co se nám snaží sdělit. Když řeknu, že je to western, kdy hlavní postavou je šaolinský mnich, který putuje po divokém západu, aby našel bratra a pomáhal lidem, s nimiž se setká, nebudu daleko od pravdy, ale zároveň tím rozhodně nevystihnu všechno.
"Kung Fu" je seriál rozdělený do 3 sezón (první sezóna měla 16 dílů, druhá 23 dílů a poslední 24 epizod), který údajně vycházel z konceptu, s nímž přišel Bruce Lee. Ten také chtěl natočit kung fu western a sebe hodlal obsadit do hlavní role. Amerika nechtěla, protože Asiat v hlavní roli přece nebyl něco, co by se divákům líbilo. Bruce Lee byl přece ten, co hrál vedlejší roli vtipného a akčního sluhu hrdiny "Green Horneta". Takového ho chtěli vidět, nikoli jako hlavní postavu. Vždyť je to malý Asiat. Co na tom, že to byl jeden z největších mistrů bojových umění, co se objevil na stříbrném plátně. Z projektu, který se měl jmenovat "The Warrior", tedy sešlo, ale ani ne rok na to se v televizi objevil pilot seriálu "Kung Fu" v hlavní roli s Američanem, který rozhodně k mistrům bojových umění nepatřil.
Ať už to bylo jakkoli, asi to nemohlo dopadnout lépe, pokud by tedy nevznikl seriál s Brucem, aby byl do role obsazen právě David Carradine. Poprvé si ho pamatuji z "Kung Fu: Legenda pokračuje" (k němu se ještě vrátím), ale největší dojem na mě udělal jako Bill (Tarantinův snímek "Kill Bill"). V tom rozhodně nebudu jediný. David Carradine byl ale skvělý herec (zas tak skvělý v bojových uměních nebyl) a přiznám se, že mě mrzelo, když jsem zjistil, že zemřel. Zanechal po sobě ale zajímavé dílo a "Kung Fu" patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co kdy natočil. Jako poloviční Číňan, s jeho obličejem to není až tak neuvěřitelné, odchází z Číny, aby našel v Americe klid a svého bratra. Stal se šaolinským mnichem, ale svůj život v klášteře zakončil zabitím, což si po zbytek života vyčítá, protože zabíjel z pomstychtivosti. Sledujeme jednotlivé příběhy, které v Americe prožívá. Nejsou to vždy příběhy veselé. Většinou je na něj nahlíženo jako na vetřelce, velmi často čelí předsudkům a nenávisti, rasismu a odtažitosti, ale také sem tam najde nějakého přítele, kterému předá něco málo ze svého pohledu na svět. Velmi často ale také končí ve vězení a nemá daleko k popravě. Ne proto, že by něco udělal, ale proto, že byl ve špatný čas na špatném místě. A proto, že mu lidé automaticky nevěří.
Seriál se hodně se zabývá rasismem, především pak k čínské rase, ale jsou zde i černoši a indiáni. Především je to seriál o tom, že může existovat jiný pohled na svět. Pohled, který je pravdomluvný, pohled, který se na vše dívá s láskou. Kwai Chang Caine, jak se Carradinova postava jmenuje, je na první pohled naivní člověk, ale on se jen snaží žít podle pravidel, která se naučil v klášteře. A to lidé, které potká, většinou nechápou. Nedokážou porozumět tomu, proč nechce nosit zbraň, proč se nechce prát, když nemusí, proč nevyvolává konflikty a nechce se mstít. Podle toho, jak se Kwai Chang chová, by se klidně dalo žít. Seriál v sobě má určitý kodex. Jsem si jistý, že kdyby tak učinilo více lidí, hned by se jim žilo lépe, ale také nepochybuji, že by se dočkali stejného nepochopení jako postava Caina. Nečekejte tedy akční seriál, ale čekejte seriál meditační. Akce je zde také, samozřejmě, pořád se jedná o seriál o bojových uměních, ale na to dochází až v nejzazším případě. Pouze pokud se musí Kwai Chang bránit, anebo chce zabránit tomu, aby bylo ublíženo jiným osobám. Seriál používá zajímavé techniky - zpomalené záběry, střihy se stop motion, což seriálu dává specifický náboj.
David Carradine je skvělý vypravěč, což později využil i Tarantino v "Kill Billovi", ale stejně tak je i skvělým hercem. Pro roli se dokonale hodil. Když ho srovnáte s postavou v "Kill Bill", tak je to naprosto někdo jiný. V "Kung Fu" je nevinným, možná trochu naivním mnichem, kterému jeho povahu naprosto věříte. Příliš se nevyvíjí, i když poznává, jaký svět skutečně je. O třicet let později mu stejně dobře věříte, že je to pořádný šmejd a je klidně schopen svou milenku střelit do hlavy. Navíc neskutečně krásně hraje na flétnu. Oblíbil jsem si Davida v téhle roli a jsem rád, že jsem s ním mohl jednotlivé příběhy prožít. O to více mě mrzí, že už není mezi námi. Smrt si nevybral sám, i když se o sebevraždě hodně psalo. Do jisté míry se však sám zabil. Ti, co chtějí vědět více, tak Wikipedie jim informace poskytne. Z úcty k tomuto herci nebudu zbytečně vytahovat na povrch jeho temné stránky. S Kwai Chang Cainem to ani nějak nejde dohromady.
Udeříte, když někdo udeřil vás? Vrátíte ránu? Jste schopni odpustit, anebo se záští budete žít celý život? Kwai Chang by vám dokázal poradit, ale jsem si jistý, že jen malinké procento, spíš promile z nás by bylo schopno jeho radám skutečně naslouchat. Sám nebudu žít podle jeho kodexu, ale je hezké si na chvíli představit, že by to možné bylo. Sám seriál však ukazuje, jak je to těžké a že nejjednodušší je stále putovat, zůstat na cestách a raději se moc nevracet.

V seriálu "Kung Fu" se sem tam objeví zajímaví herci, tak zde je malý výčet toho, kdo a kde se objeví:

  • Gary Busey a náčelník Dan George v díle "The Ancient Warrior".
  • Jodie Foster v dílu "Alethea".
  • Don Johnson v dílu "The Spirit Helper".
  • Harrison Ford v dílu "Crossties".
  • William Shatner v dílu "A Small Beheading".
  • Leslie Nielsen v dílech "Barbary House", "Full Circle", "The Brothers Caine" a "Flight to Orion".
  • V celkem devíti dílech a v devíti různých rolích se objevuje James Hong, a to od pilotního dílu, až po před-předposlední díl celé série.
  • Ve třech dílech - "Dark Angel", "Nature of Evil" a "Ambush" se David setkal s vlastním otcem Johnem Carradinem, v pilotním dílu a v dílu "Chains" si mladší verzi Kwai Chang Caina zahrál Davidův nevlastní bratr Keith Carradine, v dílech "One Step to Darkness" a "Empty Pages of a Dead Book" se objevil druhý Davidův bratr Bruce Carradine, v dílu "Dark Angel" ještě druhý nevlastní bratr Robert Carradine. Velká část herecké částí této legendární rodiny se tak v seriálu objevila, ať už v menší nebo hlavní roli.

Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál, podle jehož kodexu se klidně můžete řídit po zbytek života, ale kung fu se podle něj nenaučíte.
Hodnocení: 80 % za to, že tenhle skvělý seriál přece jen není akční, ale spíše meditační, což velkou část moderních diváků může odradit


Žádné komentáře:

Okomentovat