úterý 5. ledna 2016

Plechový bubínek, Steve Jobs: Jak změnit svět, The Student Nurses, Kmen Andromeda, The Woman Hunt


Plechový bubínek (Die Blechtrommel, 1979) - 65 %
"Plechový bubínek" je rozhodně zajímavý film, který vám může hnout žaludkem, ale také vás překvapí tím, co zobrazuje a jak je to zobrazováno. Malý chlapec je zde ve scénách, které s vám rozhodně pohnou. V tomto směru je to jednoznačně povedená podívaná. Ale přesto na mě jako celek nepůsobil tak silně.

Steve Jobs: Jak změnit svět (Steve Jobs: The Man in the Machine, 2015) - 45 %
Tohle je opravdu dokument, který nepřináší o osobě Jobse v podstatě nic nového. Je zaměřeno na to, co se o něm všeobecně ví a jen sem tam na nějakou tu zajímavost, která není až tak v obecné známosti. Trochu je zdůrazněno, že byl kontroverzní osobností, což je dobře, ale zase to nějak zásadně důležité v dokumentu není. Pořád jde hlavně o ty úspěchy, u nichž stál.

The Student Nurses (1970) - 60 %
Ten film si možná až moc hraje a chce být chvílemi něčím víc, než čím skutečně je, na druhou stranu je to něco, co se mi na něm také docela líbilo. Mohla by to být jen obyčejná exploatace, ale ono je to ve skutečnosti drama, které se snaží trochu přemýšlet a chce nabídnout ještě něco jiného. Zas tak pevně v rukou ho ale tvůrci neměli.

Kmen Andromeda (The Andromeda Strain, 1971) - 70 %
Velmi dobré sci-fi, kterému se daří působit epicky, ale zároveň skromně a až intimně. Je to dáno i tím, že je zaměřeno na nemoc, která nejspíš přišla z vesmíru. Proč nezabila jednoho kojence? A proč nezabila jednoho staříka? Velmi dobře zvládnutý film, kde máte sami pocit, že byste se mohli nakazit. A hlavně nevíte, jaké to bude mít následky.

The Woman Hunt (1972) - 55 %
Tyhle filmy prostě mají něco do sebe. Já vím, že ta nahota je zde hlavně na efekt a že je záměrná pro to, aby přilákala mužské diváky, ale ona k tomu patří a prostě tam vypadá dobře. Nahota by měla být přirozená v každém filmu, pokud tam má smysl, a ne hloupě hollywoodsky skrývaná. Tady ten děj mohl být trochu bohatší.

Žádné komentáře:

Okomentovat