čtvrtek 23. dubna 2015

The Gambler, Bajaja, Vinnetou - Poslední výstřel, Jak stařeček měnil, až vyměnil., Sedm hříšníků


The Gambler (2014) - 60 %
Ten film je moc divný na to, aby byl skutečně skvělý, a má až moc zvláštní konec na to, aby vás tím ohromil. Mark Wahlberg pro mě ale podává velmi dobrý výkon a alespoň z části je to výborná ukázka toho, jak dokáže být člověk sebedestruktivní, a to tak, až ničí blízké kolem sebe. Někdy je pozdě, když si tohle dotyčný uvědomí. Někdy je ještě naděje.

Bajaja (1950) - 75 %
Trnkovy filmy, hlavně ty delší, mají takovou zvláštní poetiku. Jsou to většinou pohádky, ale přitom je v nich něco temného, něco nepěkného, co je pod povrchem. Zároveň je to takové snové a tajemné. Trnka byl v tomhle mistr, stejně jako byl mistr animace. Tady nesmírně potěší animace akčních scén, která je opravdu skvělá a dynamická.

Vinnetou - Poslední výstřel (Winnetou - 3. Teil, 1965) - 90 %
Samozřejmě, že to jsou hodně body z nostalgie, ale tohle je prostě tak parádní film, kdy na konci na mě pokaždé padá smutek. Vím, že jako dítě jsem u filmu řval jako želva. Vinnetou by si tohle zasloužil jako poslední film, což není úplně pravda, protože se později objevil v dalších, které samozřejmě tomuto dějově předcházely. To bratrství na mě pořád dělá dojem.

On je to vlastně takový jednoduchý příběh, ale to poučení v něm je krásné. Možná i proto, že ve skutečném životě nefunguje. Normálně by ho manželka na konci nejspíš zabila. Ale právě v tom je krása tohoto příběhu, která je ještě doplněna Trnkovou kresbou, která není animovaná, což je velká škoda, ale Trnka se jako výtečný umělec ani tak nezapře.

Sedm hříšníků (Seven Sinners, 1940) - 70 %
Výborně vyvážené komediální drama, kdy komedie má tedy rozhodně navrch, což je dobře, protože Marlene to tady neskutečně sluší a ti chlapíci, co jí visí na sukních, jsou prostě směšní. A pak přijde takový frajer jako John Wayne a všichni ostatní jsou prostě jen takoví troubové, kteří se ale ještě snaží kolem sebe kopat.

Žádné komentáře:

Okomentovat