čtvrtek 16. dubna 2015

Alphaville, Krásno, Sils Maria, Žižkovská romance, Zelňačka


Alphaville (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, 1965) - 65 %
Jean-Luc Godard byl natolik osobitý tvůrce, že i svému noirovému sci-fi dodal skvělý náboj a vizuální stránka je výborná, a to přesto, že se v podstatě jedná o současný svět bez nějakých velkých vynálezů. Jde ale o to, jak ten svět funguje, jak je popisován, co postavy říkají. A to rozhodně není špatné, jen ta atmosféra na mě působila víc než filosofie, což bych nečekal.

Krásno (2014) - 40 %
Je to takový pokus o drsnou, ale komediální kriminální zápletku, ale ne tak úplně to vychází. Je to hodně rozvláčné, herecké výkony nejsou nic skvělého, a hlavně to není až tak vtipné, jak by si člověk myslel. Některé postavy jsou jasně dané některé scény na úkor příběhu jen proto, aby pobavili. Asi ale stejně nelituji, že jsem na kampaň přispěl. On si stejně toho mého jména v titulcích nikdo nevšimne.

Sils Maria (Clouds of Sils Maria, 2014) - 75 %
Kdybych na konci neměl pocit, že tam něco chybí, že mi něco uniklo, že něco nebylo vyřčeno a mělo, tak bych dal filmu vyšší hodnocení, protože tohle je opravdu herecký koncert, který je ve spojení člověka a přírody. Ta krajina je prostě neskutečně nádherná, navíc se v ní odehrávají skvělé dialogy, které vás přimějí viset Kristen a Juliette neustále na rtech.

Žižkovská romance (1958) - 80 %
Tak tohle je opravdu hodně nedoceněný film. Je to jedna z nejhezčích českých romancí, které jsem kdy viděl, kdy je skoro škoda, že tam je moment, kdy se všechno hroutí, protože by bylo skoro hezčí, kdyby se tento vynechal. Ale závěr to celkem vynahrazuje. Jana Brejchová je zde skvělá, ale Renata Olárová je pro mě neskutečně krásným objevem.

Zelňačka (La soupe aux choux, 1981) - 70 %
Je to taková zvláštní komedie, kdy u mě byl problém i s tím, že jsem ji viděl s dabingem v čele s Jiřím Lábusem. Ten mi prostě k de Funèsovi neseděl, i když jinak je to dabér skvostný. Propojení venkova s mimozemšťany je zábavné a je vidět, že ani na stará kolena neztratil komik nic ze svého humoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat