čtvrtek 9. dubna 2015

Cesta do středu Země, Škola základ života!, Mother Machree, Ryba na suchu, Pod nebem Arizony


Cesta do středu Země (Journey to the Center of the Earth, 1959) - 85 %
James Mason je pro mě více méně zárukou kvality v každém případě a nezklamal mě ani v tomto snímku, který je navíc krásně fantasy, a to hlavně díky výborné předloze, ale i díky zpracování. Tohle jsou ty staré efekty, které prostě miluji, navíc práce s ještěrkami se povedla. Vypadají nádherně uvěřitelné jako obří ještěři. Naivní a přitom nádherné.

Škola základ života! (1938) - 90 %
Viděl jsem i na divadle a tenhle příběh je prostě skvělý. Ona je to komedie a nakonec to má i happy end. Nikdy jsem ale tenhle příběh jako úplnou komedii nechápal, protože ta kritika učitelského systému a toho, jak kantoři k výuce přistupují, je prostě natolik dobrá, že z toho až někdy mrazí. Některé komediální výstupy jsou ale skutečně parádní.

Mother Machree (1928) - 50 %
Nevím, jestli by byla další část nějaká geniální, ale z té půlhodiny, která se dochovala, mi nepřišlo, že by byla nějaká velká škoda, že jsou 4 ze 7 cívek ztraceny. Samozřejmě, John Ford určitě mohl překvapit, ale primárně je to prostě příběh o irské imigrantce v Americe a o tom, že ten život zde nebyl jednoduchý a že žít si ten americký cen nebylo snadné ani tenkrát.

Ryba na suchu (1942) - 65 %
Je to celkem zábavné, ale musím říct, že tady byl přece jen zajímavější příběh, než jednotlivé gagy. Vlasta Burian skvěle drží charakter, který mu byl pro tento film vytvořen, což ale znamená, že není jako utržený ze řetězu a není to tak zábavné. Jeho opilecké tažení je asi nejvtipnější scénou, ale ani ta mě až tak neodrovnala.

Pod nebem Arizony ('Neath the Arizona Skies, 1934) - 60 %
John Wayne v celkem dobrém příběhu, který se zaměřuje na to, aby se kovboj postaral o indiánskou dívku a našel jejího otce, ale také na to, že tu jsou banditi, kteří potřebují nakopat zadek. Je to klasické dílo své doby, všechno je řečeno dostatečně rychle, aby se nakonec mohl slavit čekávaný konec. Nic specificky výjimečného, prostě dobré.

Žádné komentáře:

Okomentovat